Ook burgemeester Hoogendoorn werkte mee aan de podcasts over de natuur in het Duurswold.
Ook burgemeester Hoogendoorn werkte mee aan de podcasts over de natuur in het Duurswold.

Groeiende belangstelling voor natuur in Duurswold

Algemeen

SLOCHTEREN - Voor de natuur en het landschap van het Duurswold bestaat een groeiende belangstelleing. Dat blijkt ook uit het feit dat ‘De Natuur van Duurswold, wandel en fietsroutes door Midden Groningen’ een tweede druk heeft gekregen.

Duurswold speelt ook een rol als het gaat om de natuurontwikkeling rondom de stad Groningen. Het is een schakel in de laagveengordel die rond de stad ontwikkeld wordt. Daarbij is ’t Roegwold zuidwaarts verbonden met de Westerbroekstermadepolder en de Onnerpolder. Ten westen van de stad loopt de gordel door naar de Onlanden in de Drentse gemeente Noordenveld. Zo’n robuuste gordel heeft praktische voordelen, want zo ontstaan er overloopgebieden als het nodig is waterpeilen tijdelijk te veranderen.

In het gebied dienen zich ook nieuwe ontwikkelingen aan. Naast de ontwikkeling van de omvangrijke nieuwe Groningse stadswijk Meerstad, wordt gewerkt aan de aanleg van een hyperloop en uitgebreide zonnepaneel-landschappen bij Lageland. Aan de westkant van Duurswold is een industrieterrein langs de A7 gepland. Inwoners van de rustieke dorpen Middelbert en Engelbert hebben een flankerend groenplan Meerbos bedacht, aansluitend aan de Borgmeren in Harkstede.

,,Hoe de toekomst er ook de komende decennia uit zal zien, er zal altijd veel te ontdekken blijven in het Duurswold. Bij een eerste of bij een herhaald bezoek, maar ook voor wie dagelijks Duurswold verkent’’, aldus Uitgeverij Profiel, de uitgever van de gids. De uitgave helpt de lezer goed op weg, letterlijk met kaarten per gebied maar ook met informatie over de geschiedenis van het landschap en over wat men in de natuur in de verschillende seizoenen kan verwachten.

Via de website www.profiel.nl/product/de-natuurgids-duurswold/ is ook een podcastserie te beluisteren met onder meer Erwin Balkema en Menno Gerkema. Er wordt samen gewerkt met werkgroep Natuur en Landschap Duurswold, met daarin ook burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen.