Afbeelding

Feest van de Geest in Schildwolde

Algemeen

SCHILDWOLDE - Eens in de twee jaar vindt vanaf Hemelvaartsdag tot en met Tweede Pinksterdag het landelijke evenement Feest van de Geest plaats. In cluster Groningen-Noord Drenthe doen 20 kerken en 22 kunstenaars mee.

De kunstenaars hebben voor iedere kerk een kunstwerk gemaakt naar aanleiding van het thema van dit jaar: ‘Troost’. In meerdere disciplines, zoals schilderen, beeldhouwen, keramiek, monumentale kunst, textiel, fotografie en meer is het thema te beleven. Het Groninger deel van de kunstroute beslaat een groot gebied, van Roodeschool naar Schildwolde tot Zuidhorn en daartussen zijn kerken te bezoeken. In de Kandelaarkerk in Schildwolde exposeert MW Goldjebloum met de 9-delige fotoserie Een dansend veertje. Op haar foto’s, op acrylglas, is telkens een achtergrond te zien van een vergroot detail van een zelfgemaakt borduurwerk met steeds een ander veertje. Het borduurwerk is onderdeel van de serie Voortborduren op onze ware Natuur. De transparantie van de foto met het veertje benadrukt de tijdelijkheid, het broze van ons bestaan op esthetische wijze en biedt daarmee troost.

Roelof Hoving exposeert in de historische Piccardtkerk in Harkstede. Zijn werk varieert van ‘en plein air’ geschilderde landschappen en bouwwerken tot abstracte ruimtelijke sculpturen. Van schilderen buiten verplaatste Hoving in 2018 zijn werkgebied naar het atelier: binnen in stilte tot inkeer komen, filosoferen en laten inspireren. Hoving presenteert elf werken met hedendaagse verwijzingen in nissen, waarbij de nis de ‘troostende’ factor is.

De kerken zijn open op 9, 11, 12 en 18, 19, 20 mei tussen 13.00 en 17.00 uur. Een compleet overzicht van alle deelnemende kerken en kunstenaars is te vinden op www.feestvandegeest.nl/gnd en op Facebook. Routefolders zijn verkrijgbaar op de locaties.