Een van de panelen vertelt het verhaal van Adriaan Trip, met daarbij een afbeelding van het herenhuis ‘Vredeburg op ’t Hogesant’.
Een van de panelen vertelt het verhaal van Adriaan Trip, met daarbij een afbeelding van het herenhuis ‘Vredeburg op ’t Hogesant’.

Tentoonstelling slavernij in bibliotheek Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND – In de bibliotheek in Hoogezand is momenteel een tentoonstelling te zien over het slavernijverleden, waarbij toenmalige inwoners van Hoogezand en Sappemeer een prominente rol in blijken te hebben gespeeld.

De bibliotheek omschrijft het als ‘een erg mooie en belangrijke tentoonstelling’ als onderdeel van de culturele manifestatie ‘Bitterzoet Erfgoed’.

Het is opmerkelijk hoeveel sporen er van het slavernijverleden terug te vinden zijn in de Groninger Veenkoloniën. De Groninger Archieven en het Groninger Museum maakten aan de hand van vijf verhalen de tentoonstelling ‘Bitterzoet Erfgoed – De West in Oost-Groningen’. De expositie omvat vijf grote panelen met verhalen die nu te zien is in de bibliotheek in Hoogezand tot en met 30 augustus. 

Deze vijf verhalen gaan over personen die in of rondom Sappemeer woonden en daar soms ook begraven liggen. Op verschillende manieren waren zij betrokken bij de slavernij, zoals Thomas van Seeratt als WIC-kapitein van slavenschepen en Adriaan Trip (waar het huidige bos in Sappemeer naar is genoemd)als plantagehouder in Suriname. Maar ook het verhaal van de tot slaaf gemaakte man Louis Alons wordt verteld.

Thomas van Seeratt, kapitein van de West-Indische Compagnie, was eigenaar van de veenborg Overwater. Hij ligt begraven in de koepelkerk in Sappemeer evenals Jacob Appius, een hoge ambtenaar in Suriname. Beide mannen hadden een groot aandeel in het koloniale verleden van Groningen. Appius woonde jarenlang op de boerenhoeve Stadwijk met Jan Christiaan als zijn tot slaaf gemaakte bediende. Ook Louis Alons wordt in beeld gebracht. Hij was een tot slaaf gemaakte man, die naar borg Welgelegen in Sappemeer werd gehaald. Hij trouwde later met een Nederlandse. Nog steeds is Alons een bekende naam in Groningen en Drenthe.