Het gebied aan de Kalkwijk waar het voedselbos is gepland.
Het gebied aan de Kalkwijk waar het voedselbos is gepland.

Hoogezand krijgt groot voedselbos aan de Kalkwijk

Algemeen

HOOGEZAND – Er komt een elf hectare groot voedselbos in Hoogezand, gelegen tussen de Kalkwijk en de Kielsterachterweg. Initiatiefnemer is Mariël Edzes (29) uit Sappemeer. 

Omwonenden van het gebied zijn over het initiatief geïnformeerd en de reacties zijn wisselend, van positief tot zorgen over uitzicht en overlast door onkruid. Het gaat om de akkerlanden ter hoogte van de nummers 44 tot en met 48 aan de Kalkwijk, die in het bezit zijn van Edzes.

In haar werk houdt Mariëlle Edzes zich ook bezig met duurzaamheid en zo kwam ze uit bij een andere manier van voedsel produceren. Ze startte een onderzoek naar de mogelijkheid op de gronden aan de Kalkwijk de overstap te maken naar biologische teelt. Ze kwam uit bij een voedselbos. De bewoners aan de Kalkwijk vroeg ze of ook die enthousiast worden van haar plan.

De akkers waarover het gaat, hebben geen windbeschutting en het hoogspanningstracé loopt er dwars overheen. Die hoogspanningskabels zullen volgens Edzes minder zichtbaar worden door de boomlagen die er komen. Bovendien zal het winkelpark vanaf de Kalkwijk niet meer te zien zijn, alleen maar bos.

Bij het voedselbos wordt door Edzes gedacht aan hoge bomen als kastanje, walnoot, appel, peer, pruim en olijfwilg en de lagere soorten hazelaar, vlier, appelbes, kiwibes, en nog lager aalbes, daslook, en daglelie. Hiermee wordt voedsel geproduceerd, zonder dat er aan onkruidbestrijding wordt gedaan. Dit baart een aantal omwonenden wel zorgen. Ze vrezen dat de overwegend westenwind onkruid(zaden) naar hun percelen zal blazen.

Edzes: ,,Er kan jaarrond worden geoogst uit een voedselbos en het bos zorg voor veel biodiversiteit, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen.’’ De gemeente Midden-Groningen laat via een woordvoerder weten ‘van niets te weten’. Dat is niet zo verwonderlijk, want de bestemming is nu agrarisch en dat blijft zo.