De huisartsen Van der Stoel en Van Lacum voeren op ludieke wijze actie tegen de hoge werkdruk.
De huisartsen Van der Stoel en Van Lacum voeren op ludieke wijze actie tegen de hoge werkdruk.

Huisartsen voeren actie tegen hoge werkdruk

Algemeen

HOOGEZAND - Onder de slogan ‘Help de huisarts verzuipt’ voeren huisartsen vandaag actie in Den Haag tegen de steeds hoger wordende werkdruk. Huisartsen in het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer gingen niet naar Den Haag. Om hun patiënten niet te duperen hielden zij een ludieke actie met kinderbadjes, zwembrillen en een enkele krokodil in en rond de eigen spreek- en wachtkamers.

De actie(week) wordt gehouden omdat de toegankelijkheid van de huisartsenzorg op het spel staat. ,,De druk op de huisartsenzorg móet worden aangepakt. Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. We laten samen een stevig geluid horen: we willen concrete, afdwingbare afspraken om de drukte te verminderen. In het belang van alle patiënten’’, aldus de initiatiefnemers van de actieweek.

De Hoogezandse huisartsen Menno van Lacum, Janneke van der Werf en Anne Floor van der Stoel merken ook de steeds hoger wordende werkdruk en ook zij vinden maatregelen om die werkdruk te verlichten op hun plaats. ,,De zorgvraag neemt toe. Onze kracht is om laagdrempelig te zijn, maar we krijgen ontzettend veel op ons bordje. Veel van de tweedelijnszorg, ook van onder andere ziekenhuizen, komt weer naar ons terug’’, aldus Van Lacum.

Naast de lichamelijke zorg komen daar ook steeds meer psychische klachten bij. Niet alleen de huisartsen hebben te maken met een toenemende werkdruk, maar ook de assistentes. Zij zijn de eersten die met de patiënt te maken krijgen en merken ook dat bellers steeds meer verwachten en dat soms ook uiten, waarbij lontjes niet zelden steeds korter lijken te worden. Van der Stoel: ,,Ouderen willen ook zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dan neemt vaak de zorgvraag ook toe. Ook verblijven mensen die in een ziekenhuis worden opgenomen voor een ingreep daar steeds korter - hooguit twee dagen - en zijn dan, eenmaal weer thuis, aangewezen op de huisarts. Komen er op de eerstvolgende dag complicaties, dan kun je het ziekenhuis bellen en daarna moet de huisarts het maar doen.”

,,De zorgvraag is toegenomen. Daar kan niemand wat aan doen, maar er komt naast de patiëntenzorg ook veel administratieve rompslomp bij. Het wordt soms wel heel veel waar de huisarts maar voor moet zorgen. Het kan niet oneindig zo doorgaan, het loopt een keer spaak en ook onze assistentes raken overbelast. Ouderen komen ook met meer klachten en we kunnen als gezondheidszorg nu eenmaal alles behandelen. Er zitten aan de huisartsenzorg heel goede kanten, maar het moet ook kunnen.”

Hoelang de huisartsen in Hoogezand op deze weg nog door kunnen gaan is onduidelijk. Het moet anders met de werkdruk, maar hoe: daar mag politiek Den Haag ook een antwoord voor zoeken.