Carmen Smant en Renate Börger onthullen het naamplaatje. Burgemeester Hoogendoorn helpt mee.
Carmen Smant en Renate Börger onthullen het naamplaatje. Burgemeester Hoogendoorn helpt mee.

Namen vwo-leerlingen nu ook in Totemboom Aletta Jacobs College

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Vrouwen worden teveel onderschat. Er zijn vrouwen die heel wat kunnen en hier wordt op een heel mooie manier het gedachtengoed van Aletta Jacobs levend gehouden.” Dat zei burgemeester Adriaan Hoogendoorn donderdagmorgen in de hal van het Aletta Jacobs College in Hoogezand bij de Totemboomceremonie rond de daar eerder gehouden uitreiking van de gemeentelijke Aletta Jacobs Prijs.

De prijswinnaars van die Aletta Jacobs Prijs van de gemeente Midden-Groningen, Carmen Smant en Renate Börger, werden donderdagmorgen vereeuwigd in het kunstwerk De Totemboom in de voorhal van het Aletta Jacobs College. Burgemeester Hoogendoorn en beide leerlingen onthulden het plaatje dat aan de Totemboom werd toegevoegd. Naast de twee leerlingen staan op het plaatje ook de naam en de beeltenis van laureate Rebecca Gomperts, die dit jaar de Aletta Jacobs Prijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gekregen.

De Totemboom is in 2014 in opdracht van de gemeente ontworpen door beeldend kunstenaar Brenda Hardijk uit Sappemeer. De gemeente en de Stichting Detenje hebben het object geschonken aan de school. De totemboom, bestaande uit gekleurde vierkanten, staat voor kracht, geaardheid, leven, groei, geborgenheid en overvloed. Het symboliseert ook de verbondenheid met Aletta Jacobs, haar wilskracht en doorzettingsvermogen. In de boom staan alle namen van de laureaten van de Aletta Jacobs Prijs van de RUG en van de AJC-leerlingen die de gemeentelijke prijs hebben gewonnen.

Eind februari wisten AJC-leerlingen Carmen Smant en Renate Börger uit vwo-5 de gemeentelijke prijs in de wacht te slepen met een geschreven referaat waarin zij, als beste van hun klas, de koppeling hadden gemaakt tussen dr. Aletta Jacobs en haar gedachtengoed en laureate Rebecca Gomperts.