PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Lilianne Ploumen bij een eerdere Aletta Jacobs-schrijfwedstrijd op het AJC.
PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Lilianne Ploumen bij een eerdere Aletta Jacobs-schrijfwedstrijd op het AJC.

Leerlingen AJC naar uitreiking Aletta Jacobsprijs op RUG

Algemeen

HOOGEZAND - De schrijfopdracht die leerlingen uit vwo-5 van het Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben gemaakt over Rebecca Gomperts en Aletta Jacobs worden op 10 februari gepresenteerd aan de jury van de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen 2022.

Die jury bestaat uit Ineke de Roo (directeur AJC), wethouder José van Schie van de gemeente Midden-Groningen en Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de RUG. Bosch schreef een boek over Aletta Jacobs, getiteld ‘Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid’. Zij heeft in december een gastles verzorgd op het AJC. Leerlingen uit vwo-5 van het AJC hebben zich over de kandidaat, haar werk en haar inspiratie gebogen. Daarbij is ook een link gelegd met het gedachtegoed van Aletta Jacobs. Uiteindelijk resulteerde dit in verschillende referaten zoals werkstukken en presentaties.

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De Aletta Jacobs Prijs 2022 is toegekend aan Rebecca Gomperts. Zij krijgt de prijs ‘vanwege haar nooit aflatende, indrukwekkende strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen’ én, aldus de jury, vanwege de ‘moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld’. De prijs wordt op dinsdag 8 maart uitgereikt door rector magnificus van de RUG Cisca Wijmenga. De winnaars van de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen 2022 mogen aanwezig zijn bij die uitreiking van de universitaire prijs aan mevrouw Gomperts.