Rochelle Snijders, Ilonka Schut en Jari Michaëlis met hun docente Alexandra Lebedinskaia.
Rochelle Snijders, Ilonka Schut en Jari Michaëlis met hun docente Alexandra Lebedinskaia.

Internationaal succes voor leerlingen Aletta Jacobs College

Algemeen

HOOGEZAND - Het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand heeft van een gymnasium in Moskou een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan een online poëziewedstrijd. Drie leerlingen uit de onderbouw havo/vwo van het Aletta schreven zich in voor de internationale wedstrijd en boekten meteen succes.

Het Gymnasium voor Transport en Logistiek in Moskou organiseert veel culturele projecten en wetenschappelijke olympiades voor scholen in heel Europa. Het contact met het Aletta Jacobs College kwam tot stand via talendocente Alexandra Lebedinskaia, zelf geboren en getogen in Rusland.

Vlak voor de kerstvakantie - op 22 en 23 december - presenteerden in totaal 260 deelnemende leerlingen van scholen uit Rusland, Italië, Canada, de Verenigde Staten en Nederland hun gedichten via Zoom aan een jury. Onlangs kwam het fantastische nieuws dat de drie leerlingen van het Aletta allen in de prijzen zijn gevallen in hun categorie. Inmiddels zijn de certificaten binnen en gingen ze afgelopen week trots op de foto.

Rochelle Snijders uit gymnasium-3 (tweede plaats) volgt de cursus Russische taal en cultuur op het Aletta en koos daarom een humoristisch Russisch gedicht met Opaatje Vorst als hoofdpersonage. Ilonka Schut uit havo-2 (derde plaats) koos een Frans gedicht van Jacques Brel, getiteld ‘Les souhaits’. Haar klasgenoot Jari Michaëlis (tweede plaats) droeg een Nederlands kerstgedicht voor.

De leerlingen oefenden thuis en ook online met hun docente. De uitspraak stond eerst centraal, daarna kwamen zaken als intonatie, inhoudelijke pauzes en artistieke vaardigheden aan de orde. Hun docente Alexandra Lebedinskaia - die zelf ook heel erg van het declameren van gedichten houdt - is supertrots op haar pupillen. Dat Rochelle, Ilonka en Jari ook hebben genoten, blijkt wel uit het feit dat ze allemaal aangeven een volgende keer weer mee te willen doen.

In maart wordt er een muziekconcours georganiseerd door de school in Rusland. Ook daar kunnen AJC-leerlingen online aan meedoen.