Koos van der Span met burgemeester Adriaan Hoogendoorn. ,,Auschwitz maakte veel indruk.’’
Koos van der Span met burgemeester Adriaan Hoogendoorn. ,,Auschwitz maakte veel indruk.’’

Koos van der Span zet zich vol in voor Stolpersteine

Algemeen

HOOGEZAND - Het plaatsen van Stolpersteine in Foxhol, ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden, krijgt over tien dagen een vervolg. Op 10 juni wordt een struikelsteen in Harkstede onthuld en op 17 juni twaalf in Hellum. Daarna zullen nog vele volgen. De actie is mede mogelijk gemaakt door de speciaal daarvoor opgerichte Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen, onder de bezielende leiding van voorzitter Koos van der Span.

De Stolpersteine zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Denmig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 bij 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

Koos van der Span: ,,Tijdens de nabespreking van de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz - op 27 februari in de gemeente Midden-Groningen, in Borg Welgelegen in Sappemeer - kwam aan de orde dat er in de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren op veel plaatsen nog geen struikelstenen waren gelegd voor de gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoners. Tijdens dat gesprek heb ik mij aangemeld om, als vrijwilliger, hiermee aan de slag te gaan.’’

Van der Span zegt te hebben geleerd dat het hebben van ideeën niet voldoende is om iets van de grond te krijgen. Het gaat om daden, om iets willen doen. Ondanks de vertraging door de coronapandemie lukte het om een bestuur te formeren, waarbij ook de nodige kennis en kunde aanwezig bleek om de te verrichten taak te kunnen uitvoeren. Van der Span: ,,Op het lint aan de krans die de Odd Fellows op 4 mei legden bij het Joods Monument tegenover het station in Hoogezand stond: ‘Zij waren weerloos en onschuldig’. Als je hier over nadenkt is het onbegrijpelijk dat mensen, uitsluitend vanwege hun Joodse afkomst, op onmenselijke wijze werden afgevoerd en vermoord. En als je Auschwitz en Birkenau hebt bezocht is die gedachte helemaal een gruwel. Ik ken de kampen Westerbork en Vught, maar Auschwitz-Birkenau maakte op mij nog veel meer indruk.’’

Hoewel de Stolpersteine al op verschillende plaatsen liggen bleek dat in Foxhol niet zo te zijn, waar ook onderzoek was gedaan naar vermoorde Joodse inwoners van dat dorp ten tijde van de oorlog. Van der Span zegt goede contacten te hebben gekregen met Chris Wierenga en Daan Hulsebos en ook de samenwerking met de gemeente is op een heel prettige manier verlopen. ,,En dat we op 10 juni een Stolperstein kunnen onthullen in Harkstede en op 17 juni dertien Stolpersteine in Hellum, is te danken aan het voorwerk dat is gedaan door de plaatselijke gemeenschap daar. Het leggen van de overige 138 stenen in de rest van de gemeente zal veel meer tijd kosten omdat daarvoor nog veel research moet worden gepleegd’’, aldus Koos van der Span.