Mevrouw Nieboer, de dochter van Cornelis Nieboer, onthult de gedenksteen voor haar vader, ondersteund door burgemeester Hoogendoorn.
Mevrouw Nieboer, de dochter van Cornelis Nieboer, onthult de gedenksteen voor haar vader, ondersteund door burgemeester Hoogendoorn.

Stolpersteine onthuld bij oorlogsmonument in Foxhol

Algemeen

FOXHOL - Vijftien Struikelstenen bij het oorlogsmonument in Foxhol moeten de herinnering aan de door de nazi’s afgevoerde en vermoorde Joden in Foxhol levend houden. Mevrouw J. Nool-Nieboer, burgemeester Adriaan Hoogendoorn en leerlingen van de W.A. Scholtenschool onthulden deze zogenaamde Stolpersteine, die daar zijn gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners van Foxhol én slager Cornelis Nieboer, die allen tijdens de bezetting door nazi-Duitsland zijn omgebracht.

De plaatsen waar de vermoorde Joodse mensen destijds hebben gewoond, zijn er niet meer. Daarom zijn de stenen voor het monument gelegd. De steen voor die ene burgerslachtoffer, Cornelis Nieboer, is ook bij het monument gelegd; op speciaal verzoek van de inwoners van Foxhol. Slager Nieboer werd tijdens de oorlog opgepakt voor het clandestien slachten van een varken. Hij overleed op 1 april 1942 in het Duitse kamp Wewelsburg.

Er lagen al 45 Stolpersteine in Midden-Groningen. Om het aantal struikelstenen uit te breiden, werd de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen - onder de bezielende leiding van Koos van der Span - in het leven geroepen die zich ten doel stelt om Joodse slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om ongeveer 170 slachtoffers, bijna allen inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Ik waardeer de bevlogen en betrokken inzet van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zeer. Ik vind het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting belangrijk omdat we zo de gevolgen van oorlog levend houden, ook voor de huidige generatie. We zien ook in deze tijd maar al te goed waar oorlog toe kan leiden. Een mens is echter pas vergeten als zijn naam vergeten is’’.