Eén van de Stolpersteine.
Eén van de Stolpersteine.

Herdenkingsstenen voor omgekomen Joden besteld

Algemeen

HOOGEZAND - De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) heeft nu - na die voor Foxhol - ook de herdenkingsstenen (Stolpersteine) voor de dorpen Harkstede en Hellum besteld. De precieze datum waarop de stenen zullen worden gelegd is afhankelijk van de vraag of ontwerper Gunter Demnig zelf de stenen wil leggen en - zo ja - wanneer.

Zoals eerder gemeld zet de stichting zich in om na onderzoek naar ontbrekende namen van in de oorlog omgekomen verzetsstrijders en Joodse inwoners uit deze gemeente, via een wervingsactie het mogelijk te maken dat die omgekomen oud-inwoners worden geëerd met een gedenksteen voor het huis waar ze woonden. Dat gebeurde eerst in Foxhol voor veertien gedeporteerde en vermoorde Joden. De plaatsing van de stenen zal gebeuren in combinatie met een educatief project met de W.A. Scholtenschool. Dan voor de slachtoffers uit Harkstede en Hellum. Dat betekent dat er voor de zomervakantie stenen gelegd zullen gaan worden.

In de achterliggende periode is onderzoek gedaan in het gemeentelijk archief naar de namen en bijbehorende gegevens van de Joodse slachtoffers in Foxhol voor wie de Stolpersteine zullen worden gelegd. Met de voorzitter van de dorpsvereniging in Foxhol, Chris Wieringa, is overleg gepleegd over de toekomstige steenlegging en het bijbehorend educatief project in Foxhol. De sponsoractie is in november gestart en deze actie heeft tot nu toe meer dan 12.000 euro opgebracht. Niet voldoende voor het gehele project, maar wel genoeg om te beginnen. In december zijn de Stolpersteine voor Foxhol dus besteld. Hieraan is enig overleg met de leverancier voorafgegaan om te komen tot het juiste formaat van de stenen. De levertijd is bevestigd voor april.

Particulieren of bedrijven/instellingen die mee willen werken aan het project, kunnen een gift storten op het banknummer van de stichting: NL78 RABO 0364906928. Iedere gift - hoe groot of klein ook - is welkom.