Burgemeester Hoogendoorn spreekt na de onthulling van de stenen de aanwezigen toe.
Burgemeester Hoogendoorn spreekt na de onthulling van de stenen de aanwezigen toe.

Burgemeester Hoogendoorn: gevolgen van oorlog levend houden

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Met deze meedogenloze actie tijdens de Tweede Wereldoorlog is een gat geslagen in de geschiedenis van Foxhol. Deze mensen, de vijftien slachtoffers onder wie veertien Joodse inwoners die door de nazi’s werden vermoord, zijn er niet meer om hun verhaal te doen en met ons te delen. Daarom is het belangrijk dat we vandaag stilstaan bij wat er met hen is gebeurd.”

Zo begon burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen vrijdag zijn toespraak bij het oorlogsherinneringsmonument in Foxhol, waar vijftien herdenkingsstenen (Stolpersteine) werden onthuld. ,,En dat is niet alleen een verhaal van vroeger, maar ook van vandaag. We zien in deze tijd helaas ook maar al te goed waar oorlog en uitsluiting toe kunnen leiden. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. We zeggen heel gemakkelijk dit nooit weer, maar intussen neemt de polarisatie en de radicalisering toe, en zijn we in Nederland steeds slechter in staat om elkaar in gesprek echt te bereiken’’, aldus de burgemeester.

Hij ging daarbij uitvoerig in op de situatie in Oekraïne. Hoogendoorn: ,,Op dit moment vluchten vooral vrouwen en kinderen vanuit Oekraïne naar het westen. Ook in Midden-Groningen vangen we op dit moment zo’n 200 vluchtelingen op. De mannen zijn vaak achtergebleven om te vechten voor hun land, voor vrijheid en vrede. Dit heeft grote gevolgen voor de families en vooral ook voor de kinderen. Zij vragen hier niet om, maar worden er wel mee geconfronteerd.”

Hoogendoorn memoreerde dat ook de Joden die uit Foxhol en andere delen van Midden-Groningen zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n persoonlijk verhaal achterlieten. De Holocaust leidt - 77 jaar na de bevrijding - volgens hem nog steeds tot heftige reacties. ,,Discriminatie komt helaas nog steeds voor in Nederland, ook op scholen” , aldus Hoogendoorn. ,,Mede via deze struikelstenen houden we met elkaar de verhalen en vooral de vreselijke gevolgen van oorlog en discriminatie levend; voor de huidige en de toekomstige generaties. Een mens is immers pas vergeten als zijn naam vergeten is.”