Burgemeester Hoogendoorn: ,,Behandel de ander zoals jijzelf behandeld wilt worden.
Burgemeester Hoogendoorn: ,,Behandel de ander zoals jijzelf behandeld wilt worden."

Burgemeester Hoogendoorn ziet verharding in de samenleving

Algemeen

HOOGEZAND - Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen ziet een soort tweespalt ontstaan in de samenleving door de nu al ruim een jaar durende coronacrisis en de daarmee gepaard gaande lockdowns, waardoor de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt iets wordt beperkt. Maar dat is, zoals bekend, voor ons aller welzijn en het zo snel mogelijk terugdringen van het coronavirus.

Hoogendoorn ziet ook een soort parallel met de vrijheid die deze week wordt gevierd: vrijheid van vijf jaar Duitse bezetting. De burgemeester: ,,Door de coronamaatregelen zie ik dat er verdeeldheid ontstaat. Er zijn veel mensen die de regels van de overheid accepteren, maar er zijn ook mensen die vinden dat de overheid daarmee te veel hun vrijheid beperkt. Twee kampen die tegenover elkaar lijken te staan, alsof de één voor vrijheid is en de ander niet. Maar voorstanders van coronamaatregelen zijn net zo goed voor vrijheid. Ik las een mooi voorbeeld: als ik een wekker zet en ik word ’s ochtends daardoor gewekt, dan lever ik niet in op mijn vrijheid. Nee, dat was ook mijn bedoeling: daar heb ik dan zelf voor gekozen! Zo helpen de coronamaatregelen nu ook om ons doel te bereiken. Iets wat we allemaal willen: dat de zorg niet compleet instort en dat we gezond blijven. Uiteindelijk helpen de regels ons dus om te doen wat we zelf willen.”

De burgemeester maakt zich zorgen over een bepaalde mentaliteit die zich van mensen meester lijkt te maken. Hoogendoorn: ,,Ik maak me zorgen over het toenemen van het wij-zij-denken. We noemen dat ook wel polarisatie. Ik zie dat niet alleen bij de coronamaatregelen. Ik zie het bij allerlei onderwerpen waarover we van mening verschillen. Vaak is er weinig begrip voor de mening van de ander en dan wordt het wij-zij-gevoel steeds groter. Als we ons zo verharden, dan is vreedzaam samenleven ver te zoeken. Ook racisme, discriminatie en antisemitisme liggen constant op de loer. Als wij hieraan ruimte geven, dan respecteren wij mensen niet zoals ze zijn. Het kan zo eenvoudig zijn. Behandel de ander zoals jijzelf behandeld wilt worden.”