Jeugd voor het eerst in het Aletta geconcentreerd aan het schaken tijdens het Paardensprongtoernooi.
Jeugd voor het eerst in het Aletta geconcentreerd aan het schaken tijdens het Paardensprongtoernooi.

Druk en geslaagd schaaktoernooi op Aletta

Sport

HOOGEZAND – In het Aletta Jacobs College in Hoogezand vond zaterdag voor het eerst het Paardensprongschaak toernooi, de veertiende editie, georganiseerd door SC De Paardensprong plaats. Het Aletta bleek een geweldige opvolger te zijn van het Harens Lyceum waar de laatste edities plaatsvonden.

Met zo’n 160 deelnemers was dit ruimschoots het grootste jeugdtoernooi van het Noorden en een geweldige primeur voor Hoogezand dat nog nooit gastheer was van zo’n levendig schaaktoernooi. Bovendien deed flinke delegatie uit Duitsland mee. En tussen de wedstrijden door en na afloop waren er in de kantine snacks en drinken tegen redelijke prijzen.

Er werd gespeeld in een open- en topgroep en voor de ouders die niet de hele middag wilden wachten, maar ook een partijtje wilden spelen was er het ‘schaakoudertoernooi’.

De Open groep werd gewonnen door Kaj Kremer van thuisclub de Paardensprong. Hij scoorde samen met vier anderen 7 uit 8, maar had de meeste weerstandspunten verzameld. Hij kreeg - naast de eerste prijs van de AB-categorie - dus ook de wisselbeker uitgereikt van de Open groep.

Ook in de Topgroep, voor spelers met een jeugdrating van minimaal 1500, bleef het tot op het eind spannend. Koploper Luka Jovanovic (SC DAC) ging met 5 uit 5 en een vol punt voorsprong de slotronde in, maar struikelde daar over Bram ten Dam.

Hasan Mousa was duidelijk de sterkste schaakouder. Hij won viermaal en stond slechts één halfje af aan Dirk Hogewerf; ruim voldoende om zijn schaakoudertitel van vorig jaar te prolongeren.

Na afloop van het toernooi stond er weer een hele fraaie reeks bekers te wachten op een nieuwe eigenaar en er was voor iedereen een herinnering.