De gaswinlocatie bij Kolham. (foto: provincie Groningen)
De gaswinlocatie bij Kolham. (foto: provincie Groningen)

Gaskraan in Groningenveld gaat definitief dicht

Algemeen

REGIO - Na ruim zestig jaar gaswinning gaat de gaskraan in Groningen definitief dicht. Dat heeft de Eerste Kamer dinsdag besloten door de Wet beëindiging gaswinning Groningenveld aan te nemen. 

 Aan het eind van de avond vond de stemming in de Eerste Kamer plaats. Hierna bleek een overduidelijke meerderheid de wet te steunen, behalve de fracties van Forum voor Democratie, JA21 en 50PLUS. Eerder stemde de Tweede Kamer al met grote meerderheid in met de wet. Daar stemden alleen Forum voor Democratie en JA21 tegen.

Gedeputeerde Susan Top reageert opgelucht: ,,Het besluit van de Eerste Kamer is onomkeerbaar, de gaskraan gaat definitief dicht. We zijn wel heel erg lang in spanning gehouden, maar dit was echt het enige juiste besluit dat de politiek kon nemen. De veiligheid van Groningers weegt het zwaarst en dat is gelukkig gebleken. Dit is een belangrijke mijlpaal die voor Groningen van enorm grote betekenis is.’’ Ook René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, is blij met de uitkomst van de stemming: ,,Dit is een historisch besluit. Dat de gaswinning uit het Groningenveld eindigt, betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt. Het verdriet eindigt echter nog niet, want schadeherstel en versterking blijven voorlopig nodig. De instemming met deze wet is een grote stap in de goede richting.’’

De Eerste Kamer nam ook een motie van BBB en GroenLinks-PvdA aan die het kabinet vraagt te onderzoeken of het mogelijk is om het proces van de schadeafhandeling én versterking te vergroten door een aanpak te kiezen waardoor de regie bij de inrichting van de schadeafhandeling én versterking mede bij de provincies en gemeenten in Groningen kan komen te liggen. Daarnaast ging een deel van het debat over de gebeurtenissen twee weken eerder in de vergadering van de commissie Economische Zaken en Klimaat die voor veel onrust onder met name de Groningers zorgden. Even werd de indruk gewekt dat de beëindiging van de gaswinning zou worden uitgesteld. Dat werd snel rechtgezet, maar het leverde een enorme knauw op in het vertrouwen van de Groningers.  

De wet wordt binnenkort officieel ondertekend en gepubliceerd in de Staatscourant.