Afbeelding

Lezing Gerard van Buiten in zaal Brandpunt

Algemeen

SAPPEMEER - Gerard van Buiten geeft op dinsdag 23 april een lezing over het slim gebruik van vaste planten bij Groei & Bloei Midden-Groningen in zalencentrum Brandpunt in Sappemeer. 

Van Buiten is Hortulanus (tuinman) van de Utrechtse Botanische Tuinen en al ruim 40 jaar in de weer met vaste planten. Hij is met deze titel de technisch beheerder van de Botanische Tuinen, wat in de praktijk betekent dat hij de ‘tuinbaas’ is. Karl Foerster zei 100 jaar geleden al: ,,Een plant ziet er het mooist uit als hij daar staat waar hij zich het best thuis voelt.’’ Hij liet zich bij het gebruik van vaste planten leiden door de oorspronkelijke groeiplaats van de soorten. In Duitsland werd die aanpak tot wetenschap verheven en leidde tot een heel ander soort gebruik van vaste planten dan de gebruikelijke borders: deze beplantingen zien er natuurlijk uit, vragen weinig onderhoud en kunnen jarenlang vast blijven staan. 

Deze lezing gaat over het slim gebruiken van vaste planten door de plantkeuze nauwkeurig af te stemmen op de plek, uitgekiende combinaties te maken en een paar heldere vuistregels aan te houden voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de tuin. 

De lezing begint om 19.30 uur, de zaal is een half uur van tevoren open voor publiek. Voor aanvang wordt koffie en thee geserveerd.