Jan Tillema bekijkt met familieleden de door burgemeester Hoogendoorn meegebrachte kopie van zijn geboorteakte.
Jan Tillema bekijkt met familieleden de door burgemeester Hoogendoorn meegebrachte kopie van zijn geboorteakte.

Vitale Jan Tillema uit Siddeburen viert zijn honderdste verjaardag

Algemeen

SIDDEBUREN – Jan Tillema uit Siddeburen heeft vrijdag in het Ufkenshuis zijn honderdste verjaardag mogen vieren. Namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen kwam burgemeester Adriaan Hoogendoorn hem feliciteren.

Het werd een drukke dag in het Ufkenshuis. Behalve de burgemeester kwamen ook vele anderen de eeuweling geluk wensen. Als cadeautje had de burgemeester een ingelijste kopie van Tillema’s geboorteakte van 15 maart 1924 meegenomen, waarvoor niet alleen Tillema zelf, maar ook de familie veel belangstelling had. Jan Tillema blijkt nog bijzonder vitaal te zijn en ook zijn geheugen is nog uitstekend. Zo vertelde bij de burgemeester hoe er de afgelopen jaren veel is veranderd. ,,Neem nou al die auto’s. Tachtig jaar geleden had onze huisdokter de eerste auto hier in het dorp. Ik weet het kenteken nog: A-19.’’ 

Tillema werd in 1924 geboren in Bedum, waar zijn ouders een groente- en fruitkwekerij met wat koeien en varkens hadden. ,,Mijn vader ging twee keer per week met paard en wagen naar Groningen om groente en fruit te verkopen. We hadden veel vaste klanten’’, weet Tillema nog. Na de lagere school ging hij naar de ULO, maar toen zijn vader ziek werd ging hij aan het werk op het boerenbedrijf. Hij volgde verschillende scholen en cursussen, zoals de tuinbouw-vakschool. Na de oorlog leerde hij in Siddeburen Aaltje Fokkens kennen. Tillema: ,,Ik kreeg een meisje in het oog en dat leek heel goed.’’ In 1951 trouwden ze en kochten later de boerderij van zijn schoonvader. Met zijn zwager werd een maatschap opgericht, een samenwerking van meer dan 30 jaar en toen Tillema 65 werd, werd een boeldag gehouden en alle materialen en vee verkocht, waarna het echtpaar in het dorp ging wonen. In zijn vrije tijd was hij ook druk, onder meer met zingen, ook samen met zijn vrouw in diverse koren en zat in het bestuur.

Ook tuinieren was een grote hobby. ,,Bij het Ufkenshuis heb ik voor de parkeerplaats ‘Tillema’s Toentje’ aangelegd. Hier werk ik nog met veel plezier in’’, vertelt hij. Ook onderhield hij jarenlang de tuin van de kinderen en tuinen voor mensen in het dorp en sportte hij veel. ,,En ik deed ook veel boodschappen. In het verleden haalde ik voor meerdere medebewoners boodschappen. Nu alleen nog voor mijzelf.’’ Ook was hij actief binnen de kerk, waarvan een tijdje voorzitter van de kerkenraad. Bij de samenvoeging van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Muntendam en Slochteren had hij ook meegedaan aan de uitgeschreven prijsvraag voor een naam voor de nieuwe gemeente. Zijn inzending werd het niet, maar met Midden-Groningen kan hij ook goed leven, zo verzekerde hij de burgemeester.

In 2007 schreef hij het boek Luctor et emergo over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945. Een bijzonder boekwerkje. ,,Een bijzondere combinatie landbouwer en schrijver’’, vond Hoogendoorn. In 2004 verhuisde Tillema met zijn vrouw naar het Ufkenshuis, waar zij in 2005 overleed. In het Ufkenshuis was hij tien jaar lid van de cliëntenraad. Het echtpaar kreeg twee kinderen en er zijn inmiddels zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.