René Smith uit Zuidbroek is onderweg naar de overwinning tijdens de 3 Meren Cross in Gieten. (eigen foto)
René Smith uit Zuidbroek is onderweg naar de overwinning tijdens de 3 Meren Cross in Gieten. (eigen foto)

René Smith uit Zuidbroek wint 3 Meren Cross

Algemeen

GIETEN - René Smith uit Zuidbroek heeft zaterdag de vijfde loop van het Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit, de 3 Meren Cross in Gieten, op zijn naam geschreven. 

Zijn tijd van 32 minuten en 37 seconden over het 9 kilometer lange onverharde crosscircuit was nagenoeg een evenaring van de vorige editie uit 2023, toen Smith ook als winnaar over de streep kwam. Hij had een voorsprong van 40 seconden op Ralph Venhoven uit Assen die beslag wist te leggen op de tweede plaats, derde werd Ap van der Bas uit Gasselte. Direct vanaf de start nam Smith de leiding van de wedstrijd in handen. Hij stond deze niet meer af en bouwde gestaag zijn voorspong op zijn achtervolgers uit. Het parcours voerde over onverharde paden langs drie bosmeren in het Gieterbos, een route die zich kenmerkt door mooie bospaden, smalle zandpaden en steile heuvels. Bij de dames ging de winst naar Ilse Rooks uit Groningen in een tijd van 36 minuten en 5 seconden.

Het Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit, een initiatief van een drie hardlooporganisaties uit Noord-Drenthe, vindt al voor het tiende seizoen plaats. Het crosscircuit omvat zes hardloopwedstrijden, crossen, in Rolde, Drouwen, Gasselte, Ees, Gieten en Grolloo. De laatste wedstrijd van dit seizoen, de Kleine Moere Cross, vindt plaats op zaterdag 2 maart in Grolloo, waarna het klassement kan worden opgemaakt. Smith was de laatste twee jaren winnaar van het overall crosscircuitklassement. Om hiervoor in aanmerking te komen dient aan minimaal vier van de zes wedstrijden te worden deelgenomen. Bij alle wedstrijden is er sprake van een korte en lange afstand. Het aantal deelnemers aan de crossen is gelimiteerd op 250 hardlopers per keer.