Kwartier Zorg en Welzijn krijgt extra subsidie, maar moet ook met een betere bedrijfsvoering komen.
Kwartier Zorg en Welzijn krijgt extra subsidie, maar moet ook met een betere bedrijfsvoering komen.

Kwartier Zorg en Welzijn krijgt extra subsidie, maar met voorwaarden

Algemeen

HOOGEZAND – Kwartier Zorg en Welzijn in Hoogezand krijgt van de gemeente Midden-Groningen een hogere subsidie. 

Alle medewerkers vallen onder de CAO sociaal werk. Die CAO is harder gestegen dan waar de gemeente in had voorzien en daarom wordt met een incidentele extra subsidie het verschil tussen de huidige subsidie en de CAO-stijging gecompenseerd. Tussen Kwartier en de gemeente zijn daarnaast afspraken gemaakt over het optimaliseren van de inrichting van de bedrijfsvoering van Kwartier.

Een onderzoek naar de bedrijfsvoering maakt deel uit van een proces dat in de eerste helft van dit jaar wordt uitgevoerd. In december is een aantal besluiten genomen rondom de subsidie aan Kwartier Zorg en Welzijn. De besluiten hebben betrekking op de verlening van de basissubsidie aan Kwartier voor 2024, aangevuld met een incidentele subsidie voor de CAO-compensatie voor 2023 en 2024. Daarnaast is besloten tot een incidentele subsidie voor de continuïteit van de wettelijke taak jeugd en de opdracht welzijn. De gemeente en Kwartier hebben sinds jaren een subsidierelatie voor de uitvoering van het jeugd, maatschappelijk werk en het welzijnswerk. Met deze structurele basissubsidie voert Kwartier activiteiten uit die bijdragen aan het bereiken van de gemeentelijke beleidsuitgangspunten en maatschappelijke doelen op het gebied van welzijn en zorg. Voor 2024 ontvangt Kwartier een basissubsidie van 5.681.000 euro. Kwartier kan de loonstijging, die dusdanig hoog is, niet zelf dragen en daarom heeft de gemeente besloten om die loonstijging in de subsidie aan Kwartier te compenseren. De incidentele gemeentelijke subsidie CAO-compensatie 2024 bedraagt 454.194 euro. 

Bovendien stapelen zich bij de welzijnsorganisatie door diverse factoren - onder meer in de bedrijfsvoering, hoge werkdruk en –ziekteverzuim - financiële problemen op, waardoor Kwartier de begroting 2024 niet rond krijgt zonder forse ingrepen in de bedrijfsvoering en in het personeelsbestand. Dit heeft een direct gevolg voor de toegang tot zorg voor de inwoners van de gemeente. Primair belang is de continuïteit van de uitvoering van taken door Kwartier voor de jeugdhulp en welzijn ten behoeve van de inwoners. Daarom zijn met Kwartier afspraken gemaakt over het tijdelijke extra financiële kader om deze continuïteit te waarborgen. De gemeente besloot daarom tot een incidentele subsidie 2024 van 450.000 euro. Voorwaarden zijn wel dat Kwartier met een verbeterplan komt voor de bedrijfsvoering; de gemeente de (financiële) bedrijfsvoering van Kwartier laat onderzoeken en tevens onderzoekt wat de best passende vorm is om de wettelijke taak uit te voeren.