Het pand De Poort is verbouwd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Het pand De Poort is verbouwd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Gemeente koopt De Poort voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

HOOGEZAND – Het gebouw de Poort aan het begin van de Kerkstraat - en gelegen aan het Winschoterdiep - in Hoogezand wordt een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente gaat, als de raad ermee instemt, het pand aankopen. Dat heeft B en W dinsdagmorgen besloten.

Sinds maart 2022 zijn er drie opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Hoogezand, Slochteren en Muntendam, waar in totaal 284 Oekraïners wonen. De opvang in Slochteren voldoet en blijft. Het voormalig gemeentehuis in Muntendam wordt gesloten, omdat op die plek het centrum wordt vernieuwd. De voormalige school aan de Astronautenlaan in Hoogezand is ongeschikt voor de langere termijn. 

Daarom is de gemeente een zoektocht gestart naar nieuwe plekken voor de tijdelijke opvang. De Poort wordt verbouwd, waarna er ruimte is voor 80 Oekraïense vluchtelingen. De gemeenteraad wordt hierover in november geraadpleegd. Na de verbouwing aan de Astronautenlaan is er dan een goede plek voor 80 vluchtelingen, 15 meer dan nu. Dat had ook de voorkeur van de daar wonende Oekraïners. De kosten voor de aankoop van De Poort bedragen 1,85 miljoen. De verbouwingskosten zijn 475.000 euro. Deze kosten worden volledig vergoed door de rijksoverheid. 

De verbouwing begint in december. De verwachting is dat de Oekraïners in het voorjaar van 2024 van Muntendam naar de twee locaties in Hoogezand verhuizen. De verbouwing van de school aan de Astronautenlaan begint in november. Burgemeester Hoogendoorn: ,,Om de vluchtelingen zo goed mogelijk te ondersteunen is het belangrijk om rust te creëren voor deze bewoners en zo min mogelijk tussen opvanglocaties te verhuizen. Zij hebben hun leven hier inmiddels opgebouwd en we kunnen ze met de aankoop en verbouwingen van De Poort de Astronautenlaan een goede plek bieden waar ze langere tijd kunnen wonen.’’