Marco Bonisimo en het B612 Ensemble spelen de voorstelling 'De Kleine Prins'. (foto: Wilco van der Laan)
Marco Bonisimo en het B612 Ensemble spelen de voorstelling 'De Kleine Prins'. (foto: Wilco van der Laan)

Natuur en klassieke muziek komen samen in Roeg Klassiek

Algemeen

SCHILDWOLDE - Het Groningse festival Roeg Klassiek op zondag 17 september is een unieke combinatie van fietsen door het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold en klassieke concerten met een ‘roeg’ (ruig) randje. 

De concerten vinden bovendien plaats op bijzondere locaties. Zo speelt trombonist Sebastiaan Kemner, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, naast een historische molen. Het vermaarde Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet speelt het programma ‘Wunderhorns’ van Mahler pal naast het vogelrijke Dannemeer, toppianist Michiel Borstlap maakt gebruik van de geweldige akoestiek van een oude aardappelloods, terwijl muziektheatergezelschap Släpstick op een erf tussen een oude boerderij en een zelfgebouwd kasteel speelt. Naast landelijk bekende musici spelen de beste musici van het Noord Nederlands Orkest op het festival en is er veel aandacht voor jong talent. De eerste twee edities van Roeg Klassiek konden rekenen op enthousiaste reacties van publiek, musici en pers.

Roege Vogels
‘Roeg’ is Gronings voor ‘ruig’ en verwijst naar het natuurgebied waar dit festival zich afspeelt: ’t Roegwold. Dit is een relatief jong natuurgebied dat in de afgelopen twintig jaar een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt en nu een pareltje van biodiversiteit is. De meeste bezoekers van Roeg Klassiek gaan op de fiets van concert naar concert. Onderweg worden ze getrakteerd op een doorlopend concert van de vele zangvogels die zich in het riet verscholen houden. Om de natuur in aanloop naar Roeg Klassiek een eigen podium te geven, is er dit jaar de eerste editie van het voorprogramma Roege Vogels op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Te gast zijn onder meer Nederlands bekendste vogelkenner Arjan Dwarshuis en natuurfilmmaker Ruben Smit. Roege Vogels speelt zich af in de oude aardappelloods ‘De Woudbloem’, in het gelijknamige dorp in hartje Roegwold.

Roeg Diner
Op zaterdag 16 en zondag 17 september kunnen bezoekers van Roege Vogels en Roeg Klassiek genieten van een ‘roeg’ diner bij het Dannemeer. Kok Jelle de Visser serveert in zijn veldrestaurant een lokaal en seizoensgebonden driegangenmenu.