Afbeelding

Midzomerplantenmarkt bij Tuingoed Foltz

Algemeen

MEEDEN - Tuingoed Foltz in Meeden houdt op zaterdag 15 en zondag 16 juli haar Midzomerplantenmarkt c.q. Salvia- en Echinaceadagen. 

Als houder van de Nederlandse Plantencollecties Salvia en Echinacea (zonnehoed) zet Foltz deze plantensoorten extra in de schijnwerpers, waarbij ook diverse nieuwe soorten worden gepresenteerd. Daarnaast is er extra aandacht voor de grote Dahlia-collectie van de kwekerij. Maar er is veel meer te beleven: tuinlezingen, een beeldenexpositie, home-made gebak en diverse bijzondere gasten. Kweker en verzamelaar Edwin Lohman is op zaterdag te gast en neemt zeldzame Canna’s en Olifantsoren mee naar Meeden. Beeldend kunstenaar en theatermaker Patricia Suèr presenteert nieuw werk en doet daarover op een bijzondere manier een ‘boekje open’. Daarnaast zijn er diverse standhouders met onder meer kruiden, zaden, groenteplanten, sieraden, keramiek, handige huis- en tuinhulpjes en meer.

Bob Foltz en Andries Bierling hebben in de loop der jaren een grote collectie van ruim 200 soorten Salvia’s verzameld, die hun plek hebben gekregen in de speciale Salviatuin, waar Salvia’s worden gecombineerd met andere lipbloemigen en siergrassen. Ook hebben ze diverse eigen kruisingen ontwikkeld. Ook de zonnehoeden-collectie (Echinacea) is zeer omvangrijk en wordt uitgebreid toegepast in de tuinen. Beide collecties hebben sinds een aantal jaren het predikaat ‘Nederlandse Planten Collectie’. Daarnaast telt het assortiment van Foltz zo’n 2500 andere vaste planten, waarvan er veel nu in bloei zijn in de tuinen van de kwekerij; een prachtig gezicht. Zaterdag om 13.30 uur houdt eigenaar Andries Bierling een voordracht in de Echinaceatuin over de ontwikkeling en de toepassing van het geslacht Echinacea (zonnehoed) en zondagmiddag om 13.30 uur vertelt hij een enthousiasmerend verhaal over zijn favoriete plantensoort, de Salvia. Hij doet dat in de Salviatuin en neemt bezoekers ook mee de Echinacea- en prairietuin in. Beide dagen worden rondleidingen door de tuinen gegeven.

De Midzomerplantenmarkt is beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken, de toegang is gratis.