De 17 partners die het Onderwijskansenakkoord hebben ondertekend. (foto: gemeente Midden-Groningen)
De 17 partners die het Onderwijskansenakkoord hebben ondertekend. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Miniconferentie over gelijke onderwijskansen in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Het Kielzog in Hoogezand was maandagmiddag het decor van de miniconferentie ‘Onderwijskansen’, gevolgd door de ondertekening van het Onderwijskansenakkoord.

In Midden-Groningen krijgen niet alle kinderen gelijke onderwijskansen. Er wordt veel gedaan om kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten en daarvoor werken alle partners in en rond een kindcentrum of school samen aan een doorgaande ontwikkeling van kinderen. Om die samenwerking te onderstrepen tekenden betrokkenen uit het onderwijs, kinderopvang, cultuur, welzijn en zorg maandagmiddag een onderwijskansenakkoord. Daarin worden afspraken gemaakt over hoe er gewerkt gaat worden aan kansengelijkheid in het onderwijs. 

Iris Offringa, beleidsadviseur Sociaal Beleid binnen Midden-Groningen, trapte af met een soort quiz. Iedere aanwezige, en dat waren er wat minder dan gehoopt, moesten gaan staan zouden zeven vragen krijgen. Wie de vraag met ‘ja’ kon beantwoorden kon gaan zitten. Na de eerste twee vragen ‘Hebt u hoger opgeleid ouders?’ en ‘Is een van uw ouders geboren in Nederland’ bleek er nog maar één persoon te staan. Op vraag 3, ‘Bent u heteroseksueel?’, kon ook die persoon gaan zitten en kwam men niet meer aan de volgende vier vragen toe. Het was allemaal bedoeld om een link te kunnen legen tussen kinderen en hun ouders/afkomst, want het ‘één heeft wel degelijk met het ander te maken in het scheppen van kansengelijkheid voor (jongere) kinderen. 

De bijeenkomst was door de gemeente opgezet om betrokkenen in de sector elkaar te laten ontmoeten en tijdens workshops inspiratie en kennis op te doen over onderwerpen in het kansenakkoord. Onderdeel van de bijeenkomst was ook de officiële ondertekening van het onderwijskansenakkoord door alle betrokken partners. Na een lezing ‘De ontwikkeling van veerkracht en weerbaarheid’ volgde de officiële ondertekening van het Onderwijskansenakkoord door zeventien partners.