Kinderburgemeester Lieke Kruijer en Barbera Stok hebben het lint doorgeknipt en openen zo de wandelroute.
Kinderburgemeester Lieke Kruijer en Barbera Stok hebben het lint doorgeknipt en openen zo de wandelroute.

Wandelroute ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ geopend

Algemeen

SAPPEMEER – ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’. Zo heet de nieuwe wandelroute langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Aletta Jacobs, geboren in 1854 in Sappemeer. 

Woensdagmorgen werd de wandelroute officieel geopend op de hoek van de Winkelhoek in Sappemeer door kinderburgemeester Lieke Kruijer en stripkunstenaar Barbara Stok. Zij deden dat door een lint door te knippen voor de levensgrote striptekeningen aan de wand van een van de panden. De wand met striptekeningen is door de omgeving goed ontvangen, zo meldde Marleen Godlieb, directeur van Ontdek Midden-Groningen: ,,De bewoners van het appartementencomplex aan de overkant vinden het prachtig. Ze hebben al gevraagd of zoiets niet voor meer panden zou kunnen.’’ 

Striptekenaar Barbera Stok, die de tekeningen maakte: ,,Ongeveer een jaar geleden vroeg Marleen Godlieb me of ik niet een strip met het levensverhaal van Aletta Jacobs wilde maken. Ik heb daar geen seconde over na hoeven denken.’’ De wandelroute is er één door het dorp waar Aletta Jacobs is geboren en getogen: Sappemeer. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die ging studeren aan de universiteit, de eerste vrouwelijke arts van Nederland en ze streed onvermoeibaar voor de gezondheid en rechten van vrouwen: niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. 

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn ging daar, voorafgaand aan de opening, uitvoerig op in. ,,Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Aletta Jacobs en Sappemeer. Geboren in een Joods gezin met elf kinderen. Haar vader was de eerste Joodse burgemeester van Nederland en ook haar broer werd arts. In die tijd mochten meisjes nog niet studeren en ze schreef een verzoek naar toenmalig minister Thorbecke. Die stuurde later een brief naar haar vader dat hij akkoord was dat ze medicijnen ging studeren, maar met een proeftijd van een jaar. Ze was toen zeventien.’’ Na haar inzet mochten later ook vrouwen gaan studeren. ,,Ze werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland en promoveerde later naar doctor in de geneeskunde en zette ze zich ook in voor de vrouwenemancipatie’’, aldus Hoogendoorn. Hij ging ook nog even in op het feit dat in het begin van de Tweede Wereldoorlog 226 Joden woonden in wat nu de gemeente Midden-Groningen is. Van hen werden 200 vergast in de concentratiekampen van de Nazi’s en keerden slechts 26 terug. 

De wandelroute loopt van het geboortehuis van Aletta Jacobs tot de plek waar ze opgroeide en naar school ging, met onderweg een paar fraaie staaltjes architectuur zoals de Koepelkerk en de voormalige Rijks HBS. Striptekenares Barbara Stok heeft haar levensverhaal omgezet in een prachtige strip die levensgroot langs de route te vinden is, waar bij het ophangen aan de gevel is meegewerkt door vrijwilligers van de Historische Werf Woldhuis en de BWRI. Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College hebben een Aletta Jacobs-kunstwerk gemaakt. Bij de route is ook een naslagwerkje verkrijgbaar, dat uitvoerig ingaat op alles wat er te zien is en verhaalt over leven en werk van Aletta Jacobs.