Wethouder Evert Offereins: ,,Alle beetjes helpen om financieel gezond te blijven.''
Wethouder Evert Offereins: ,,Alle beetjes helpen om financieel gezond te blijven.''

Midden-Groningen helpt inwoners met geldzaken

Algemeen

HOOGEZAND - Op vele manieren helpt de gemeente Midden-Groningen inwoners met een laag inkomen. Met persoonlijke hulp van de sociale teams, BWRI, de Kredietbank Midden-Groningen, maar ook bijvoorbeeld met De VoorzieningenWijzer Midden-Groningen (DVW).

De website www.datgeldtvoormij.nl brengt alle toeslagen, regelingen en subsidies in beeld waarmee de gemeente Midden-Groningen inwoners financieel ondersteunt. Ook de energiecontracten en de zorgverzekering krijgen aandacht. Wethouder Evert Offereins moedigt het gebruik van De VoorzieningenWijzer Midden-Groningen dan ook aan: ,,Met deze voorzieningenwijzer bieden we inwoners een gemakkelijk overzicht aan van alle mogelijkheden als je een laag inkomen hebt. Helaas is het soms best ingewikkeld om gebruik te maken van alle toeslagen, regelingen en subsidies. Alle beetjes helpen om financieel gezond te zijn en te blijven. Hiermee nemen we financiële zorgen bij inwoners weg, die een belemmering vormen om mee te kunnen doen aan de samenleving.’’

Adviesgesprek
Inwoners kunnen deze service gratis gebruiken. Het is ook mogelijk via de website een gratis adviesgesprek aan te vragen. Een adviseur komt dan langs en helpt met het onderzoeken van de mogelijkheden. Het blijkt dat dit soms erg ingewikkeld is. Met wat hulp komen inwoners er vaak achter dat ze gebruik kunnen maken van meer mogelijkheden dan ze vooraf dachten. Informatie over iemands financiële situatie wordt alleen met toestemming met anderen gedeeld.

De VoorzieningenWijzer Midden-Groningen is op 1 september 2021 van start gegaan. Het is een samenwerking tussen de gemeente Midden-Groningen, Groninger Huis, Lefier en Kwartier Zorg & Welzijn. In deze periode hebben 650 bezoekers de complete online-check via de website afgerond. De adviseurs kennen de lokale situatie goed: ze kunnen inwoners gemakkelijk doorverwijzen naar hulp, ondersteuning of gratis activiteiten. De adviseurs bieden ook hulp bij het aanvragen van regelingen. De adviseurs hebben 350 huisbezoeken afgelegd. De gemiddelde besparing kwam uit op 550 euro.