De flats aan de Barentszstraat die als eerste worden gesloopt.
De flats aan de Barentszstraat die als eerste worden gesloopt.

Herstructurering Hoogezand-Noord start binnenkort

Algemeen

HOOGEZAND – Begin volgend jaar wordt de eerste aanzet gegeven van de reconstructie van de wijk Noorderpark in Hoogezand-Noord. 

Het eerste deel van die herstructurering is de sloop van de flats aan de Barentszstraat. De bewoners daarvan zijn eerder al op de hoogte gesteld. Ook gesprekken met langs het Winschoterdiep gevestigde bedrijven zijn gaande. Die zullen daar, zo wil de gemeente Midden-Groningen, op termijn weg moeten om plaats te maken voor woningbouw.

Voor Hoogezand-Noord is een plan gemaakt voor het aantrekkelijk maken van de entree van het dorp en voor de wijkvernieuwing van het Noorderpark. Het plangebied wordt begrensd door het Winschoterdiep, de Kerkstraat, de Hoofdstraat en de Winkelhoek. De gebiedsvisie Entreegebied Hoogezand legt hier de basis voor. De gemeente heeft na gesprekken met bewoners een Wijkagenda opgesteld waarin de opgaven voor de wijkvernieuwing zijn opgenomen.

De uitwerking van de hierin opgenomen opgaven en doelen wordt nu verder ter hand genomen. Deze zullen in onderlinge samenhang worden aangepakt. Daarbij gaat het om het aantrekkelijk maken van de entree van Hoogezand vanaf de A7 en de Kerkstraat, een geleidelijke verandering van de verouderde bedrijvenzone langs het Winschoterdiep naar een aantrekkelijke mix van wonen, werken en recreëren, het verbeteren van de woon- en leefomgevingskwaliteit door wijkvernieuwing en verduurzaming van woningen in Noorderpark. Hier hoort de aanpak van de openbare ruimte als groen, water en (langzaam) verkeer en daaraan gekoppeld verbeteren van de sociaal-economische positie van de bewoners ook bij. Er wordt daarom een koppeling gemaakt met andere programma’s op het gebied van onder meer sociale ondersteuning, jeugd en veiligheid. 

De gebiedsvisie Entreegebied Hoogezand legt de basis voor de eerste twee opgaven; een aantrekkelijke entree en een geleidelijke verandering van de bedrijvenzone langs het Winschoterdiep naar wonen, werken en recreëren. Hiervoor is ook de bewonersparticipatie en inspraak gestart.