Wethouder Nieland (rechts) ontvouwt met enige hulp de anti-armoedevlag.
Wethouder Nieland (rechts) ontvouwt met enige hulp de anti-armoedevlag.

Midden-Groningen laat met vlag aandacht voor armoede zien

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Ook bij ons in de gemeente heerst armoede. Door de hoge energierekening en de inflatie wordt de armoede, ook hier, nog meer versterkt. En in ons raadsakkoord staat ook dat we aandacht hebben voor armoede.” Dat zei wethouder Patricia Nieland van de gemeente Midden-Groningen vrijdagmorgen bij het hijsen van de armoedevlag.

Het hijsen van de vlag zou gebeuren voor het Huis van Cultuur en Bestuur, maar door een probleem aan de vlaggenmasten ging dat hijsen de mist in en werd de vlag alleen ontvouwd. Het ging om de Sustainable Development Goals-vlag. Met het hijsen van de SDG-vlag vraagt de gemeente Midden-Groningen aandacht voor het bestrijden van armoede. In het hele land werd vrijdag de SDG-vlag gehesen door overheden, organisaties en bedrijven.

Midden-Groningen heeft zich eind 2021 aangesloten bij de campagne Gemeenten4GlobalGoals van de VNG. De gemeente verbindt zich daarmee met de zeventien duurzaamheidsdoelen. Die doelen gaan over duurzaamheid in de breedste zin van het woord en gaan bijvoorbeeld over thema’s als armoede en onderwijs. Het bestrijden van armoede is doel nummer één, waarbij het streven is het uitbannen van alle vormen van (extreme) armoede. De gemeenteraad heeft het bestrijden van armoede als speerpunt in het raadsakkoord 2022-2026 vastgelegd, omdat de raad zich grote zorgen maakt over de groeiende groep mensen in Midden-Groningen die onder de armoedegrens leeft.