De Lions Wim Kroeze en Jermaine Camron laden de geschonken fietsen uit bij de werkplaats.
De Lions Wim Kroeze en Jermaine Camron laden de geschonken fietsen uit bij de werkplaats.

Serviceclubs zamelen fietsen in voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

HOOGEZAND - Leden van meerdere serviceclubs uit de regio stonden vorige week zaterdag klaar als fietsenmakers. Na een eerdere particuliere inzameling is het de vrijwilligers gelukt om in samenwerking met lokale woningstichtingen opnieuw een bijdrage te leveren aan het welzijn van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Midden-Groningen.

Leden van de lokale Lions- en Rotary Club sloegen de handen ineen om vanaf verschillende adressen fietsen op te halen, ze waar nodig te repareren en op meerdere locaties in de gemeente uit te delen aan Oekraïense vluchtelingen. ,,Het wordt gelukkig steeds professioneler”, aldus Wim Kroeze (52). In het dagelijks leven is hij algemeen manager van De Reensche Compagnie in Hoogezand. Deze ochtend staat hij als vice-president van de Lionsclub Midden-Groningen in een donkerblauwe capuchon-trui en spijkerbroek met een slijptol in zijn hand. ,,Inmiddels weten we dat veel van de aangeboden fietsen op slot staan”, zegt hij lachend.

Voor een tiental leden is er dan ook werk aan de winkel, want bij woningstichtingen gaat het vaak om fietsen die al dan niet bewust door huurders zijn achtergelaten. Ook Marc Groothelm (42), de kersverse president van Lionsclub Midden-Groningen, is van de partij. Dagelijks helpt hij naar eigen zeggen meerdere bedrijven met digitalisering, maar deze dag is hij fietsenmaker voor het goede doel. ,,Dat ophalen en brengen van die fietsen is het werk niet, maar iedere fiets moet ook goed zijn, anders hebben ze er niets aan”, zegt Groothelm terwijl hij een zadel van een tot sloopfiets gedoopt exemplaar over een nieuwe zadelpen schuift.

,,We hebben trouwens nog niet genoeg fietsen”, aldus Groothelm. Aan de sortering te zien worden de meeste tweewielers als sloopfiets gebruikt, om andere fietsen te repareren. Zo belandt een groot aantal goed bedoelde giften alsnog op de schroothoop. Maar men is positief kritisch over wat er aangeboden wordt. ,,Wanneer we als gezamenlijke serviceclubs in onze regio zo’n actie starten, dan kun je een fiets met een lekke band niet naar het oud ijzer sturen.” zegt Marc Groothelm: ,,We combineren wat we krijgen om te helpen waar het moet.”

Dit lijkt ook hier het geval. Er lopen mensen met zadels, ventielen, slijptollen en bandenreparatiesets door elkaar. Maar het is zeker georganiseerd. Bij toerbeurt wordt de compressor bediend om banden op te pompen. Deze is er deze dag voor het eerst. En vooral ook juist met alle denkbare opzetstukjes. Wim Kroeze is verheugd: ,,We kunnen ieder ventiel aan, dus wie daagt ons uit?” Hiermee doelt hij op particulieren, bedrijven en stichtingen die mogelijk enkele fietsen over hebben en deze beschikbaar willen stellen voor Oekraïense vluchtelingen in de regio. Beschikbare fietsen kunnen worden aangemeld via midden.groningen@lions.nl.