De eerste editie van Roeg Klassiek in 2021 was een doorslaand succes. (foto Wilco van der Laan)
De eerste editie van Roeg Klassiek in 2021 was een doorslaand succes. (foto Wilco van der Laan)

Roeg Klassiek: klassieke muziek in ‘t Roegwold

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Luisteren naar klassieke muziek en fietsen door de ruige natuur van ‘t Roegwold: het kan op zondag 11 september tijdens het festival Roeg Klassiek. Het festival wordt gehouden op vier ‘roege’ locaties in en om natuurgebied ‘t Roegwold in Midden-Groningen. 

Muzikaal gezien valt er van alles te ontdekken. De fantastische akoestiek in de scheepswerf in Woudbloem, vroeger een fabriek, vormt het decor voor James Oesi op contrabas en het Nationaal Jeugdorkest. Aan de rand van het Schildmeer staat tegenover de meeslepende klanken van hoboïste Pauline Oostenrijk De Slagwerkfabriek, die het publiek uitnodigt om vooral mee te doen. Pal naast het Knuppelpad klinken de sonates van Schubert van gitaarvirtuozen Izhar Elias en Fernando Riscado. Naast de wat serieuzere muziek van sopraan Johannette Zomer komen de tien musici van Neo Fanfare 9 x 13 met een onvergetelijke, slapstickachtige en swingende voorstelling vol koper en slagwerk naar boerderij Hoog Hammen. De voorstelling ‘Laand van wotter, raait en lucht’ met foto’s van Wilco van der Laan en muziek van Tim Nobel gaat over de schoonheid van ‘t Roegwold. De organisatie hoopt dat er op deze manier voor elke bezoeker wat wils is en ook iets nieuws te ontdekken valt. Alle locaties liggen op fietsafstand van elkaar.

Roeg Klassiek is voor deze tweede editie uitgebreid met meer activiteiten om ‘t Roegwold (beter) te kunnen leren kennen. Op zaterdagmiddag 10 september is er een wildplukwandeling bij boerderij Hoog Hammen en ‘s avonds een vleermuizenexcursie met de boswachter. Op zondagmorgen 11 september is er een vrij toegankelijk ontbijtconcert aan het Dannemeer.

Het festival is een initiatief van Stichting Noordgedacht in samenwerking met Ontdek Midden-Groningen en wordt ondersteund door de provincie Groningen, de gemeente Midden-Groningen en het Cultuurfonds. Nieuw dit jaar is de medewerking van het Prins Claus Conservatorium: zij verzorgen de randprogrammering. Staatsbosbeheer Groningen is gastheer van het festival. Voor meer informatie en voor het reserveren van tickets kan men terecht op www.roegklassiek.nl.