Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. (foto Ilse Lamens/NNTTM)
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. (foto Ilse Lamens/NNTTM)

NNTTM wil geschiedenis van trein en tram levend houden

Algemeen

ZUIDBROEK - Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum wil de geschiedenis van trein en tram in Zuidbroek levend houden en zoekt hiervoor de samenwerking met lokale ondernemers, horeca en (historische) organisaties.

In vervlogen tijden was het station van Zuidbroek een waar spoorwegknooppunt. Behalve veel goederentreinen kwamen ook reizigers uit alle windstreken. Vanuit het noorden kwamen de treinen uit Delfzijl, terwijl de treinen van en naar Stadskanaal, Emmen en Zwolle het spoorwegemplacement aan de zuidkant verlieten. De oost- en westverbinding met Duitsland en Groningen was er toen ook al. Wat veel mensen niet weten is dat station Zuidbroek het beginpunt was van een omvangrijk tramnetwerk. De Eerste Groninger Tramway-Maatschappij (EGTM) exploiteerde één van de langste paardentramlijnen van West-Europa: de tramlijn Zuidbroek-Ter Apel met een lengte van maar liefst 45 kilometer.

Een aantal openbare vitrines in het dorpscentrum, aangevuld met een interactieve spoortocht door het dorp, moet zowel de eigen inwoners als ook toeristen warm maken voor de geschiedenis van trein en tram. Het NNTTM is hiervoor op zoek naar samenwerking met diverse partijen om zo de Toekomstvisie 2030 te voltooien. Zodat een bezoek aan Zuidbroek een ware beleving wordt. ,,Hoe mooi zou het zijn om in het plaatselijke restaurant een conducteursmenu of een heerlijk stationsbuffet te kunnen nuttigen?”, zegt directeur Rowin Penning van het NNTTM.

Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatsstation 3e klasse uit 1865. In het station bevindt zich het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Het museum is geopend op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.