Het gebied rechts van de Kerkstraat dat zal worden gesloopt.
Het gebied rechts van de Kerkstraat dat zal worden gesloopt.

Grootste deel huurwoningen in Zeeheldenbuurt wordt gesloopt

Algemeen

HOOGEZAND – Alle oude huurwoningen in de Zeeheldenbuurt in Hoogezand-Noord tussen de Kerkstraat en De Houtmanstraat zullen worden afgebroken. De woningbouwcorporaties Lefier en Groninger Huis hebben besloten hun woningvoorraad in de Zeeheldenbuurt West te vernieuwen.

Sloop en nieuwbouw past binnen de kaders van de herstructurering in Hoogezand Noord. In februari heeft de gemeenteraad ingestemd met het Plan van Aanpak 2022 voor de herstructurering in Hoogezand Noord, waarmee een langjarige gebiedsontwikkeling in gang wordt gezet. Het gaat daarbij ook om wijkvernieuwing en verbetering van de stadsentree van Hoogezand.

Die aanpak begint in de Zeeheldenbuurt West, het gebied tussen de Kerkstraat en De Houtmanstraat, ten noorden van de van Heemskerckstraat en aangrenzend de Van Spilbergenkade, waar Welkoop was gevestigd. Lefier en Groninger Huis hebben aangegeven dat hun woningen in de Zeeheldenbuurt West niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen en onvoldoende kwaliteit hebben.

In de herinrichtingsplannen wordt er rekening mee gehouden dat de huidige bewoners weer in de wijk het Noorderpark kunnen komen wonen. Er wordt niet alleen voor sociale huur terug gebouwd. De gemeente wil daar een gemengde wijk met een mix aan woningtypen in zowel de sociale als particuliere huur- en koopsector. Na de zomer zal verdere invulling aan het geheel worden gegeven, zo ook aan het proces van overleg met en participatie door de betreffende bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden.

Voor de Stadsentree is een structuurvisie in voorbereiding. Die wordt de eerste helft van 2023 voorgelegd aan de raad, die er dan een besluit over zal nemen. Die visie vormt dan ook het planologisch kader voor de transformatie van de bedrijvenzone naar wonen-werken-recreëren langs het Winschoterdiep. Er wordt een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de herinrichting van de Zeeheldenbuurt West en Van Spilbergenkade. Dat plan zal vervolgens worden vertaald naar een bestemmingsplan, dat naar verwachting begin 2024 ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.