Burgemeester Hoogendoorn onthult het informatiebord.
Burgemeester Hoogendoorn onthult het informatiebord.

Informatiepaneel onthuld op Joodse begraafplaats Zuidbroek

Algemeen

ZUIDBROEK - De Historische Kring Menterwolde zet zich in om plekken van herinnering aandacht te geven en te behouden. Een voorbeeld daarvan is de kleine Joodse begraafplaats aan ‘t Veen in Zuidbroek. Maandagmiddag werd daar een informatiebord onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

De Joodse begraafplaats in Zuidbroek ligt, verscholen tussen bomen en struikgewas, aan het begin van ‘t Veen bij de kruising met de Botjesweg. Hoeveel mensen er precies liggen begraven, is niet bekend. Er staan 27 zerken, maar er werden ook mensen begraven zonder steen, of met een houten naamplaat die inmiddels zijn vergaan.

De Joodse gemeenschap in Noord- en Zuidbroek werd in 1884 opgericht en telde aanvankelijk 90 leden. De begraafplaats aan ‘t Veen werd twee jaar later, in 1886, in gebruik genomen. Het aantal leden daalde en zij die overbleven gingen een aantal jaren later over in de Joodse gemeenschap in Hoogezand en Sappemeer. Na de Tweede Wereldoorlog keerde geen van de 28 Joden uit Noord- en Zuidbroek terug: ze waren omgekomen in de Duitse vernietigingskampen.

Burgemeester Hoogendoorn bij de onthulling van het informatiebord: ,,Het is goed om te benadrukken dat deze begraafplaats méér is dan alleen een plek waar overledenen zijn begraven. Het is namelijk ook een statement, een herinnering, aan een abrupt einde aan de Joodse gemeenschap van Noord- en Zuidbroek. Dat statement komt meer tot leven aan de hand van dit informatiepaneel. Ook dit zichtbare teken in Midden-Groningen vertelt een verhaal, een verhaal dat de mensen die er niet meer zijn niet meer kunnen vertellen en met ons kunnen delen.”