Het karakteristieke hekwerk van de voormalige jeneverfabriek Van Calcar & Zn. (foto Wim A.H. Rozema)
Het karakteristieke hekwerk van de voormalige jeneverfabriek Van Calcar & Zn. (foto Wim A.H. Rozema)

Historische vereniging: plaats oud hekwerk Van Calcar terug aan Kerkstraat

Algemeen

HOOGEZAND - Het oude hekwerk van de voormalige jeneverfabriek Van Calcar & Zn in Hoogezand. moet worden opgeknapt en teruggeplaatst in het te reconstrueren gebied aan de Kerkstraat. Dat adviseert Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer aan het college van B en W van de gemeente Midden-Groningen.

Het bestuur van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer is door de gemeente Midden-Groningen gevraagd om advies ten aanzien van de conservering en de herbestemming van het hekwerk van Van Calcar, thans nog aanwezig in het te reconstrueren gebied aan de Kerkstraat 38A te Hoogezand.

Aan het huidige Heveapad in Hoogezand was in 1953 nog gevestigd de firma Van Calcar & Zn. Van Calcar produceerde diverse soorten jenever, brandewijn en cognac. In 1957 is de laatste Hinderwetvergunning afgegeven. Het pand waarin deze firma was gevestigd is in 1978 afgebroken. Wat nog resteert is de oprijlaan vanaf de huidige Kerkstraat, met bomen en het toegangshek naast het voormalige Arbeidsbureau en tot voor kort Gemeentewerken aan de Kerkstraat. Het hekwerk vertoont nog de sporen van het verleden. De letters V en C van dit industrieel monument herinneren hieraan.

Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer heeft een aantal suggesties gedaan om dit monument voor de toekomst te behouden en te conserveren: terugplaatsen in het te reconstrueren gebied aan de Kerkstraat heeft de voorkeur van de historische vereniging.