De band Nulviefteg verzorgt op 13 november een concert tijdens het festival GRN in Hoogezand. (foto Ina Nieboer)
De band Nulviefteg verzorgt op 13 november een concert tijdens het festival GRN in Hoogezand. (foto Ina Nieboer)

GRN: Nieuw Groninger festival strijkt neer in Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND - Het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand is op zaterdag 13 november dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. In de eerste editie van het festival GRN gaat het publiek op reis langs de Groninger taal, film, historie, literatuur en games. Muziekliefhebbers kunnen in de avond genieten van de Groningse artiesten Jan Henk de Groot, Bert Hadders, Erwin de Vries en Nulviefteg.

GRN begint met een gratis middagprogramma voor jong en oud. Na de officiële opening treedt de legendarische Groninger folkgroep Törf op. In de foyer van Kielzog staan optredens gepland van onder meer zangeres Irene Wilkens met muzikant Coos Grevelink. Wiebe Klijnstra (RTV Noord) presenteert een literaire talkshow met Groninger schrijvers, dichters en muzikanten en in het café kan men meedoen aan de Grunneger Pubquiz en de Dreuge Worst-quiz. De allerjongsten (en hun ouders) zijn welkom in de bibliotheek. Speciaal voor hen zijn er Groninger spelletjes, verhalen, workshops, een historische markt en een Grunneger speurtocht door het hele gebouw. Zangeres Lianne Abeln presenteert haar jubileumboek en treedt op met een aantal speciale muzikale gasten. Wilco van der Laan laat zijn fotoserie ‘Groninger landschappen’ zien en men kan aanschuiven bij verschillende films en documentaires.

De taalwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn ook aanwezig tijdens GRN. Naast hun lezingen kan men SPRAAKLAB, het mobiele taallab van de universiteit, bezoeken en meedoen aan taalonderzoek. Op de Toal- en Boukenmaarkt presenteren streektaalorganisaties zich aan het publiek. In het kader van 150 jaar Kornelis ter Laan laat de Bijzondere Collecties van de RUG een overzicht zien van niet eerder getoonde K. ter Laan-objecten. De presentatie van het middagprogramma van GRN is in handen van Janneke Vos.

Het middagprogramma wordt gevolgd door een muzikaal avondprogramma met Groningse artiesten. Naast huismuzikant Jan Henk de Groot komen ook Bert Hadders en de Nozems (in originele bezetting), Erwin de Vries en Nulviefteg naar GRN.

Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de Haide Bliksem Award 2021. Welk theatergezelschap, schrijver, kunstenaar, cultureel initiatief of liedjesschrijver heeft afgelopen jaar het meest betekend op cultureel gebied? De jury voor de uitreiking van de Haide Bliksem Award bestaat uit Louis van Kelckhoven (Dagblad van het Noorden), René Walhout (RTV Noord) en Bente Louwrier (jongerendirecteur Kielzog).

GRN wordt georganiseerd door Kielzog Theater in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur, Bibliotheek Hoogezand, Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting ‘t Grunneger Bouk en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.