De Molen van de Groote Polder. (foto: Wilco van der Laan)
De Molen van de Groote Polder. (foto: Wilco van der Laan)

Historische werkpaarden tijdens Rondje Midden-Groningen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Historische ‘werkpaarden’ openen op zaterdag 11 en zondag 12 mei hun deuren tijdens Rondje Midden-Groningen. Het zijn de werkpaarden van de polders en velden: molens. 

Al eeuwenlang bepalen ze het aanzicht van Nederland en zorgen voor onder meer droge voeten en meel om mee te bakken: komend weekend openen polder- en korenmolens hun deuren tijdens Rondje Midden-Groningen en bij een goede wind wordt er natuurlijk gedraaid. Een goed voorbeeld van poldermolens zijn de drie molens aan de Groenedijk in Slochteren of de Noordermolen in Noordbroek. Ze zorgen ervoor dat overtollig water naar kanalen en rivieren gaat, waardoor het land beter begaanbaar is. Korenmolens zoals de Entreprise in Kolham en Stel’s Meul’n in Harkstede maalden het graan, wat meel opleverde voor bijvoorbeeld brood en pannenkoeken. De enige molen die nog steeds in gebruik is, is de Windlust in Overschild. Hier maalt de molenaar als vanouds granen tot diervoer. De fietsroute ‘Ode aan de molen’ komt langs al deze mooie molens.

Tijdens Rondje Midden-Groningen, elk tweede weekend van de maand, openen culturele- en erfgoedorganisaties hun deuren. Behalve molens doen ook ateliers, galeries, kerken en musea mee. Ook verschillende horecagelegenheden zijn open. Een overzicht van alle deelnemers en openingstijden is te vinden op www.ontdekmiddengroningen.nl.