Gerda Teuben is bezig met haar laatste werkweek in de Hoogezandse bibliotheek.
Gerda Teuben is bezig met haar laatste werkweek in de Hoogezandse bibliotheek.

Gerda Teuben neemt afscheid van bibliotheek

Algemeen

HOOGEZAND – Ze had de 50 dienstjaren graag vol willen maken, maar ze bleef steken op 49. Onlangs werd Gerda Teuben-Heikens 67 jaar en dan ga je met pensioen, ook in de bibliotheek in Hoogezand. 

Op vrijdag 22 maart kunnen de vele mensen die haar uit de bibliotheek kennen tussen 9.00 en 13.00 uur nog één keer de hand schudden. Als 18-jarige ging Gerda aan het werk bij de bibliotheek en in de achterliggende 49 jaar heeft ze zo’n beetje alle afdelingen wel doorlopen. De laatste jaren was ze in Hoogezand het bekende gezicht op de uitleenafdeling. Ze werkte in diverse bibliotheken, zowel in de provincie als de stad Groningen. 

Veel is er die jaren veranderd, want de bibliotheek is allang niet meer de plek waar je alleen boeken kunt lenen en waar je in ‘de leeszaal’ boeken, kranten en tijdschriften kunt lezen. De digitalisatie heeft de afgelopen tien jaar en grote vlucht genomen, ook in de bibliotheek.,,Ik had de vijftig jaar hier graag vol gemaakt, maar 49 jaar is ook wel genoeg. Maar toch, als het had gekund was ik nog even gebleven. Ik heb een hele leuke tijd gehad’’, aldus Gerda. Wat was er zo leuk? ,,Het contact met de mensen op de uitleenafdeling. Veel mensen kennen je en mensen helpen is toch fijn. Je hoort ook veel verhalen en soms was je net een soort sociaal werkster. Het was fijn om hier te werken, ook in wat nu de mooiste bibliotheek van Nederland is. Ik ging elke dag met plezier naar m’n werk.’’

Vrijdagochtend kan iedereen afscheid van haar nemen en de rest van de dag brengt Gerda door met vrijwilligers en collega’s.