VVD-fractievoorzitter Marjolein Vulpes: ,,Er is wel heel veel verschil in WOZ-waarden.''
VVD-fractievoorzitter Marjolein Vulpes: ,,Er is wel heel veel verschil in WOZ-waarden.''

Zorgen VVD over forse stijgingen WOZ-waarden

Algemeen

HOOGEZAND – De VVD-fractie in de gemeenteraad van Midden-Groningen is bezorgd over de her en der sterk gestegen WOZ-waarden van onroerend goed, waardoor de belastingen voor sommige eigenaren wel sterk zijn gestegen. 

Daarover heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld aan B en W. De VVD constateert dat elk jaar eigenaren van panden de WOZ beschikking in huis krijgen. De WOZ-waarde is de basis voor de heffing van belastingen. ,,De verantwoordelijkheid voor het controleren of de WOZ-waarde klopt ligt bij de eigenaren van de panden. Omdat het om een groot aantal panden gaat verwachten wij echt niet dat dit voor 100 procent klopt. Maar we ontvangen nu wel heel veel signalen dat er onbegrijpelijke waarderingen liggen’’, aldus VVD-fractievoorzitter Marjolein Vulpes. 

Bij een twee-onder-één-kapwoning wordt het ene pand op bijvoorbeeld 400.000 euro worden getaxeerd, terwijl de andere woning op 550.000 euro uitkomt. ,,Dit is een uitschieter, maar deze horen we vaker. Dit verschil in waardering is niet te verklaren’’, aldus de VVD. Datzelfde zou ook gelden voor appartementen die opeens van 110.000 naar een waardering van 160.000 euro gaan. De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde in 2024 gemiddeld 2 tot 4 procent hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Vulpes: ,,De percentages waar onze inwoners mee te maken krijgen zijn veel hoger. We willen nu graag van het college weten hoe deze onverklaarbare verschillen ontstaan en hoe we dit gaan oplossen.’’

Zij vraagt dan ook aan B en W wat de reden is dat de WOZ-waarde in deze gemeente zo afwijkt van de 2 tot 4 procent van de waarderingskamer en hoe referentiewoningen worden geselecteerd om tot een WOZ-waarde te komen. Ook wil men weten hoeveel bezwaren en contacten er inmiddels zijn geweest en of de gemeente nog steeds werkt met hetzelfde taxatiebureau.