In de Leinwijk komt steeds meer ruimte voor moeras. (foto: Het Groninger Landschap/Ard Bodewes)
In de Leinwijk komt steeds meer ruimte voor moeras. (foto: Het Groninger Landschap/Ard Bodewes)

Wandelrondje door de Leinwijk

Algemeen

KROPSWOLDE - Stichting Het Groninger Landschap organiseert op zondag 18 februari een wandelrondje door de Leinwijk bij Kropswolde. 

Het is een korte, maar fijne wandeling van zo’n 3 kilometer door de Leinwijk, waar landbouwgronden langzaam aan plaatsmaken voor een vloedmoeras: de oorspronkelijke status van het gebied rond het Zuidlaardermeer. Dit landschap maakt deel uit van het beekdalsysteem van de Hunze. Het moeras functioneert als een natuurlijke zuiveringsinstallatie voor het Zuidlaardermeer. De molen Kikkoman is niet alleen een absolute blikvanger in het gebied, maar speelt een belangrijke rol in dit ‘veldlaboratorium’. 

Langs de nieuw ingerichte rietoevers van het Zuidlaardermeer komen de wandelaars uit bij de uitkijkpost, waar ze het gebied van Leinwijk en Wolfsbarge kunnen overzien. Aangeraden wordt om stevige schoenen en wind- en waterdichte kleding aan te trekken. De anderhalf uur durende wandeling start om 13.30 uur op de parkeerplaats van Paviljoen De Leine in Kropswolde. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website van Het Groninger Landschap.