Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is blij met de deal: ,,Hiermee krijgt de ontwikkeling in elf plaatsen een enorme boost." (foto: provincie Groningen/Natalia Balanina)
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is blij met de deal: ,,Hiermee krijgt de ontwikkeling in elf plaatsen een enorme boost." (foto: provincie Groningen/Natalia Balanina)

Rijk stelt 20 miljoen beschikbaar voor verbeteren Groningse regiocentra

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het demissionair kabinet heeft besloten om 20 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de Regio Deal Regiocentra Groningen. Met dit plan wordt de komende tien tot vijftien jaar volop ingezet op het verbeteren van elf regiocentra in de provincie Groningen. 

Het gaat om investeringen in de brede welvaart: in economische vitaliteit, leefbaarheid en ruimtelijke en sociale kwaliteit. Bij het sluiten van een Regio Deal komen de regio’s zelf met plannen en ideeën om complexe opgaven aan te pakken. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is blij met de deal: ,,We moeten het samen doen: Rijk, provincie en gemeenten. Ik ben ontzettend blij met deze Regio Deal. Hiermee krijgt de ontwikkeling in elf plaatsen een enorme boost, wat niet alleen een verbetering is voor het betreffende centrum, maar ook voor het gebied daaromheen.”

Leefbaarheid onder druk 
De provincie en Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid onder druk staat in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben. Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen wat betreft voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn. De dorpen en steden waar het om gaat zijn Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten.

Afgelopen maandag werd al een toekomstbeeld voor de regiocentra gepresenteerd. De betrokken gemeenten werken nu aan een verdere uitwerking. Met deze regiodeal is ook financiering beschikbaar voor de uitvoering van de plannen. De betrokken gemeenten en provincie Groningen financieren gezamenlijk ook 20 miljoen euro in het plan, waarmee het totale budget op 40 miljoen euro komt. In de afgelopen kabinetsperiode is in totaal 900 miljoen euro gereserveerd voor drie rondes Regio Deals, waarin Rijksoverheid en regio’s samenwerken om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen, juist op plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering. Het gaat nu om de vijfde ronde, waarvoor een bedrag van 386,4 miljoen euro is gereserveerd.