Afbeelding

Nationaal Bus Museum werkt met studenten aan toekomst

Algemeen

HOOGEZAND - Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand werkt samen met studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan verschillende projecten om het museum 2.0 toekomstbestendig te maken. 

Wat in 2023 een vruchtbare start had, wordt voortgezet in 2024. De eerste groep studenten van de Hanzehogeschool werkte afgelopen jaar samen met het museum om alle sterke en minder sterke punten in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomst werden er middels Trans Media Storytelling ideeën uitgewerkt om vooral de jeugd te enthousiasmeren voor een bezoek. Om een museumbezoek interactiever te maken voor jonge bezoekers kwam uit een brainstorm het idee om een spelbus te creëren die zij zelf konden besturen aan de hand van opdrachten. 

Een tweede groep studenten heeft dit idee verder uitgewerkt tot een prototype: een simulator die geplaatst kan worden in een museumbus. ,,De voice-over geeft opdrachten om bij schemer de lichten aan te zetten, bij regen de ruitenwissers en geeft het gevoel af een echte bus te besturen door bijpassende beelden’’, vertelt directeur Rob Bezema. Vanuit de RUG is het museum daarnaast gestart met studenten Geschiedenis en Cultuur, die een zogenaamd Bidbook gaan maken. Dit houdt in dat ze een tentoonstellingscanon maken die het erfgoed zo sterk mogelijk uitlicht in de passende tijdlijn. ,,De focus ligt hierbij op narratief, interactie en beleving. Hiervoor bekijken zij al het materiaal waar het archief en de museumvloer over beschikt.’’ Een ander project is een afstudeeropdracht van een project door een student van de Hanzehogeschool. ,,Het betreft de QR-code 2.0. Deze student is aan de slag gegaan met het maken van een interactieve kaart van het museum. Zo kunnen bezoekers zich door het museum navigeren met behulp van een digitale kaart. Deze applicatie geeft toegang tot uitgebreide informatie over de museumstukken, maar biedt ook mogelijkheden voor quizzen en andere interactieve activiteiten.’’

Goed museumjaar
In 2023 verwelkomde het NBM ruim 5000 bezoekers; veelal uit Nederland en Duitsland, maar ook uit Finland en Japan. Er werden ruim 16.500 personen vervoerd in 450 ritten en het 45-jarig jubileumfeest in april was een groot succes. De stijgende kosten en de vergrijzing van de vrijwilligers zijn reden voor zorg, maar het zijn van een erkend leerbedrijf, de stagiaires vanuit PIT en de goede relaties met het BWRI en Kwartier Zorg en Welzijn helpen een hoop. Echter dreigt de vakkennis die monteurs van de oldtimer bussen verloren te gaan, omdat ze moeilijk zijn te vinden. Om mensen enthousiast te maken staat de open dag van zaterdag 13 april in het teken van vrijwilligers werven. Iedereen is uitgenodigd om een praatje te maken met de vrijwilligers in alle facetten van het museum. ,,Alle hulp is welkom! Ook mensen die enkel een halve dag kunnen of op oproepbasis willen bijspringen.’’ Mensen die verhinderd zijn tijdens de open dag of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Rob Bezema via 0598-383004 of directeur@nationaalbusmuseum.nl.