De deelnemers bereiden de lunch voor in de keuken van de Blauwestadhoeve. (foto: Kwartier Zorg & Welzijn)
De deelnemers bereiden de lunch voor in de keuken van de Blauwestadhoeve. (foto: Kwartier Zorg & Welzijn)

Jongeren ontdekken zichzelf en hun talent tijdens horecakamp

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Stichting Kwartier Zorg & Welzijn organiseerde afgelopen weekend een jongerenkamp in de Blauwestadhoeve in Midwolda. Het weekend stond geheel in het teken van de horeca, met één einddoel: zondag gasten ontvangen en deze voorzien van een heerlijke shared lunch.

Vrijdagmiddag ging het weekend van start en begonnen liefst 21 jongeren aan hun MDT-traject, waarbij talent ontdekken, mensen ontmoeten buiten je eigen leefwereld én iets terugdoen voor de maatschappij centraal staan. De groep jongeren tussen de 12 en 22 jaar werd volledig in het diepe gegooid. Ze leerden elkaar, maar vooral zichzelf beter kennen en ontwikkelden gedurende het weekend hun talenten. Zaterdag volgden de jongeren de gehele dag allerlei workshops. Ze leerden vier verschillende gangen maken, tijdens de workshop bediening werd er geoefend op het lopen met meerdere borden en ook leerden de jongeren gasten te woord staan. En er was nog een kleine uitdaging voor zondagmiddag: hoe kregen ze het restaurant vol? Tijdens een workshop promotie gingen de jongeren hiervoor actief aan de slag.

Zondag was het zover: de tafels waren ingedekt, de mise-en-place was voorbereid en de tafelindeling was gemaakt. De promotie was goed gegaan, want om 12.30 uur werden maar liefst 42 gasten verwacht om te komen lunchen. Na de vier gangen kreeg de jeugd een daverend applaus en een hoop complimenten. Het grote einddoel was meer dan geslaagd, maar nog veel waardevoller: zijn de individuele drempels die elke jongere is aangegaan & hoe ieder op zijn manier gegroeid is tijdens het weekend. Zoals een van de deelnemers, de 16-jarige Meike, het mooi beschrijft: ,,Als je minder denkt, kun je meer dan gedacht.’’