Een deel van de achttien nieuwe Nederlanders met de burgemeester. (foto: gemeente Midden-Groningen)
Een deel van de achttien nieuwe Nederlanders met de burgemeester. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Al 103 asielzoekers kregen in M-G Nederlandse nationaliteit

Algemeen

HOOGEZAND – De gemeente Midden-Groningen heeft er woensdagmiddag weer achttien nieuwe Nederlanders bijgekregen. Daarmee komt het totale aantal asielzoekers die door naturalisatie de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen in deze gemeente op 103.

De laatste nieuwe inwoners van dit jaar kregen tijdens de naturalisatieceremonie in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogezand uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn het ‘Bewijs van het Nederlanderschap’ overhandigd. Hiermee zijn ze vanaf nu niet alleen inwoners van deze gemeente, maar ook officieel Nederlander. Ze kunnen een Nederlands paspoort aanvragen, stemmen tijdens verkiezingen en ieder beroep uitoefenen dat ze willen. De nieuwe Nederlanders zijn van Thaise, Syrische, Koerdische, Turkse, Filipijnse, Eritrese, Ugandese, Afghaanse en Braziliaanse afkomst. Ze legden de eed of belofte af, waarmee ze beloofden de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen. De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces om Nederlander te worden. 

Tijdens de ceremonie vertelde de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. ,,Ik begin altijd over de 80-jarige oorlog. Hieruit zijn onze grondrechten vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting ontstaan. Hele belangrijke rechten die we in Nederland hebben, waarbij wederkerigheid, gelijkheid en respect van groot belang zijn. Ik vraag de nieuwe Nederlanders daaraan ook hun bijdrage te leveren’’, aldus Hoogendoorn.Naturalisatie meer dan allen symbolisch. ,,Het is een belangrijke mijlpaal in het leven van de mensen die deze stap zetten. Ik heb onze nieuwe landgenoten gefeliciteerd en moedig hen aan om actief deel te nemen aan onze samenleving’’, aldus de burgemeester.