Het was druk in de foyer van het Kielzog tijdens het festival GRN.
Het was druk in de foyer van het Kielzog tijdens het festival GRN.

Derde editie festival GRN in ’t Kielzog trekt veel bekijks

Algemeen

HOOGEZAND- Het was druk zaterdagmiddag in de foyer van het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand, op dat moment dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings.

Samen met de bibliotheek, het Centrum Groninger Taal & Cultuur, Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting ‘t Grunneger Bouk organiseerde Theater Kielzog de derde editie van het festival GRN. Er was een gevarieerd aanbod van optredens en andere activiteiten. Zo waren er optredens van de Oost-Groninger band StAD, rockduo HISTER en nieuwkomer in de Groningstalige muziekscene, Remko Rotgers uit Winschoten, met liedjes in de streektaal. Verder was er de podcast ‘De Laidjestoavel’ met AnneJan van Aperloo en Jan Peter Smit, bekend van de Grunneger tweemansband Driefzand, waarbij de bands HISTER en StAD waren uitgenodigd voor een gesprek. Voor het spelelement waren onder anderen Jan Henk de Groot, Jan Sleumer en Alex Vissering te gast. Ook was er een presentatie van Gronings Vuur, een grootschalig cultureel project waarbij verhalen van inwoners uit de provincie Groningen worden opgehaald. Samen met lokale cultuurmakers maken Groningers theatrale producties in hun eigen gemeente, op basis van verhalen die er leven.

Haide Bliksem Award
Daarnaast was er de bekendmaking van de winnaar van de Haide Bliksem Award 2022 voor het theatergezelschap, schrijver, kunstenaar, cultureel initiatief of liedjesschrijver die het afgelopen jaar het meest betekend heeft op cultureel gebied in Groningen. Deze prijs werd door juryleden Louis van Kelckhoven, Carmen Schilstra en René Walhout toegekend aan Johannes Peetsma, beter bekend als Tik Tok Tammo. ,,Tammo is niet meer weg te denken, want Tammo is overal. Mopperend, genietend en briesend, op het wereldwijde web en in levende lijve in theaters’’, aldus de jury.