Herdenkingsstenen voor Joodse slachtoffers in Hoogezand.
Herdenkingsstenen voor Joodse slachtoffers in Hoogezand.

Wie weet nog iets van de Joden uit Foxham en Martenshoek?

Algemeen

HOOGEZAND – De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen is op zoek naar mensen die nog iets kunnen vertellen over de Joodse inwoners van Foxham en Martenshoek. 

In de Tweede Wereldoorlog zijn negentien Joden uit die plaatsen weggevoerd en vermoord. Voor vijf van hen zal op vrijdag 6 oktober een steen worden onthuld. Het gaat onder meer om het gezin van Philippus Levie en zijn vrouw Wilhelmina Levie-van Coevorden en hun kinderen Maurits en Mozes. Zij woonden in één van de ‘Krimpen van Foxham’. Ook was er het gezin van Julius Levie en zijn vrouw Henderina Levie-Hoogstraat met de kinderen Mozes en Salomon, die woonden aan wat nu heet de Woldweg 26.Het enige dat bekend is, is dat Julius landarbeider was.

Van het gezin van Abraham van Delft en Bloeme Bollegraaf en hun zeven kinderen is meer bekend. Zij woonden ook aan één van de krimpen van Foxham en kregen zeven kinderen, waarvan dochter Henderina in 1914 bij de geboorte overleed. Barend en Roza woonden in de oorlog al elders, de overige vier - Heiman, Froukje, weer een Henderina en Levie - woonden nog thuis. Abraham was handelaar in lompen. Hij was eerst getrouwd met Duwina Wijnberg die al in 1909 overleed. Hij en Duwina kregen vijf kinderen die al zelfstandig elders woonden. Twee van deze kinderen werden door de nazi’s vermoord. 

Ook het gezin van Zadok Levie, slager en veehandelaar, en Rebekka Vegt woonde aan één van de Krimpen met hun kinderen Mozes en Izak. Zadok werd gearresteerd op 9 juli 1941 in verband met het illegaal slachten van runderen en schapen. Rebekka kwam uit Amsterdam. Ze trouwden op 26 juni 1933. Aan de Sluiskade 34 woonden destijds zeeman Juda Cohen en zijn vrouw Saartje Slager. 

Mensen met meer informatie over deze personen kunnen contact opnemen met stichtingsvoorzitter Koos van der Span via 06-51163677.