Projectleider Johan Duut feliciteert de bewonerscommissie van Lefier met de instemming.
Projectleider Johan Duut feliciteert de bewonerscommissie van Lefier met de instemming.

Huurders voor aanleg warmtering in Gorecht-Noord

Algemeen

HOOGEZAND – Het gemeentebestuur van Midden-Groningen is blij met de uitkomst van een onderzoek in de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand, waarbij een meerderheid van de bewoners heeft aangegeven van het aardgasnet af te willen en over te gaan op een aan te leggen warmtering.

Huurders van woningcorporatie Lefier in deze wijk konden de afgelopen weken stemmen over de aanleg van een warmtering. Die ring verwarmt de woningen met warm water uit restwarmte van kartonfabriek ESKA en groen gas. Een grote meerderheid stemde voor aansluiting op de nieuwe warmtering. De warmtering moet in de toekomst meer woningen in Hoogezand verwarmen. Wethouder Erik Drenth: ,,Ik feliciteer Lefier met deze belangrijke stap om in Gorecht-Noord te stoppen met aardgas en over te gaan op een warmtering. Het project Gasvrij Gorecht is een belangrijke pilot voor de gemeente zodat ook de rest van Midden-Groningen van het aardgas af kan.’’ Het doel is dat de wijk Gorecht-Noord in 2025 helemaal aardgasvrij is.

Met verschillende partijen, waaronder vier woningcorporaties, werkt de gemeente aan de voorbereidingen van de warmtering. Via de warmtering stroomt warm water naar de woningen. Een warmteketel in huis gebruikt dat warme water voor de verwarming en warm tapwater. Bewoners die nog op gas koken kunnen overstappen op inductie. Zo is er geen gas in de woningen meer nodig. Dit jaar werd huurders en huiseigenaren in de wijk gevraagd voor of tegen de warmtering te stemmen. Minimaal 70 procent van de huurders moet akkoord zijn. Afgelopen weken hebben de huurders van Lefier massaal ingestemd met de warmtering: van de bewoners die hun stem uitbrachten is bijna 90 procent akkoord. Huurders van De Reensche Compagnie kunnen op dit moment stemmen.