Afbeelding

‘Oud papier’ in Museum 40-45 in Kolham

Algemeen

KOLHAM - Museum 40-45 in Kolham heeft dankzij een collegiale schenking door Marc Bakker van het Brandweermuseum in Sappemeer een aantal unieke documenten uit de oorlogsjaren in handen gekregen, gevonden tussen het oud papier. 

Het gaat bijvoorbeeld om een briefkaart uit de zomer van 1942 van de Joodse koopman Mozes Simmeren uit Groningen aan een scheepswerf nabij Hoogkerk, met het bericht dat hij afscheid van hen moet nemen omdat hij met zijn zoon naar een werkkamp moet. Daarop volgen ook nog vier brieven van hem uit werkkamp De Fledders bij Norg. Mozes kwam om het leven in concentratiekamp Auschwitz op 10 oktober 1942. Van dezelfde scheepswerffamilie is er ook nog een ‘vrijgeleide’, opgesteld door de uiterst beruchte Bloedploeg Norg. 

Naast de bestaande collectie over de oorlogsjaren zijn deze stukken te zien tijdens de open dagen van het museum aan de W.A. Scholtenlaan 5 in Kolham. Ook is er dit jaar de nodige aandacht voor Ab Jansen (1929-2022), de nestor van de Nederlandse luchtoorloghistorie. Te bewonderen zijn z’n tien uitgegeven boeken, zijn vliegtuigschilderijen, tekeningen, brieven en meer. In de beginjaren van zijn onderzoeken, in de jaren ‘60 en ’70, werkte hij op kantoor van Scholten in Foxhol. Tijdens zijn middagpauzes ging hij op zijn brommertje bij boeren langs, waar in de oorlogsjaren een vliegtuig was neergekomen. 

De open dagen worden gehouden op zaterdag 27 mei, 24 juni, 26 augustus, 30 september en op zaterdag 28 oktober is er weer de bekende jaarlijkse 40-45 boekenmarkt, steeds van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is als altijd gratis.