Afbeelding

Lezing Willem Foorthuis bij Historische Kring Menterwolde

Algemeen

ZUIDBROEK - Willem Foorthuis geeft op donderdag 16 februari een lezing bij de Historische Kring Menterwolde.

In De Broeckhof in Zuidbroek gaat Foorthuis in zijn lezing in op het beeld dat heerst over de Veenkoloniën: ‘t was niks, ‘t is niks en zal ook wel niks worden, wat hij zal proberen te weerleggen. Hij is zelf opgegroeid in de Veenkoloniën en werd geïnspireerd door zijn leermeester Harm van der Veen op de lerarenopleiding. Foorthuis zal aan de hand van voorbeelden duidelijk maken dat de regio in het verleden en heden helemaal niet een achtergebleven gebied was en is. Zo waren de Veenkoloniën het eerste industriegebied van Nederland. 

Omdat veel uit het verleden voor de inwoners onbekend is, wordt er daardoor makkelijk afstand van gedaan (demping van wijken en kanalen, slopen van borgen). In de Pekela’s wil de politiek nu een tiental bruggen slopen. Ooit waren er 150 bruggen in beide plaatsen daar is straks nog 10 procent van over. Men kan zich volgens Foorthuis ook de vraag welke boost de regio had gekregen als het Rijk het geld van de aardgasbaten had gestoken in de Hanzelijn in plaats van in de Betuwelijn. ,,Wij moeten weer trots worden op onze regio en ons verleden, want daar is alle reden voor’’, aldus Foorthuis. De lezing begint om 20.00 uur, de toegang is gratis voor leden. Andere belangstellenden betalen 4 euro. 

Voorafgaand aan de lezing zullen Gretha Foorthuis en haar neef Willem Foorthuis het boek ‘Thuis bij Foorthuis, 250 jaar familiegeschiedenis’ overhandigen aan het bestuur van de Historische Kring Menterwolde. Rode draad in het boek zijn hun voorouders vanaf 1794. Hun verhaal speelt zich af in Midwolda, Meeden, Muntendam en Nieuwe Pekela. Het gaat in het boek niet alleen over hun voorouders, maar met name ook over de geschiedenis van hun tijd. Ze hebben voor hun boek veel hulp gehad van onder meer mensen van de Historische Kring Menterwolde.