Statenlid Jurgen Elshof. (foto: provincie Groningen)
Statenlid Jurgen Elshof. (foto: provincie Groningen)

Statenfractie D66 bezorgd over stikstofvergunningen

Algemeen

GRONINGEN - D66 Groningen maakt zich zorgen over het niet bekend zijn van alle stikstof/natuurvergunningen in Groningen en het gemiste overzicht van de problematiek rond stikstofgevoelige Natura 2000- en andere natuurgebieden.

De provincie heeft geen zicht op duizenden stikstofvergunningen van veehouderijen. Daar kunnen ook inactieve vergunningen tussen zitten van boeren die zijn gestopt en hun vergunning verkopen aan een andere partij die vervolgens wel stikstof uitstoot. Daardoor kan de daadwerkelijke stikstofuitstoot substantieel stijgen, waardoor de stikstofdoelen verder uit zicht raken. D66-Statenlid Jurgen Elshof: ,,Uit onderzoek is gebleken dat de provincie in veel gevallen geen overzicht heeft van stikstof-natuurvergunningen van veehouders en andere bedrijven. Bovendien blijkt dat de provincie niet weet of de bedrijven de juiste vergunning hebben waardoor grote kans is dat een deel meer stikstof uitstoot dan waar ze toestemming voor hebben. Dit vinden wij zeer zorgelijk.’’

Op basis van nieuwartikelen heeft de fractie vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. D66 Groningen wil graag overzicht en inzicht van de gedeputeerde met betrekking tot de afgegeven vergunningen.