Twee deelnemers tijdens een eerdere editie van de beroepenwedstrijd. (eigen foto)
Twee deelnemers tijdens een eerdere editie van de beroepenwedstrijd. (eigen foto)

Dr. Aletta Jacobs College doet mee aan beroepenwedstrijd

Algemeen

SAPPEMEER - De bouw zit te springen om goede vaklieden. Om jongeren enthousiast te maken voor het werken en leren in de bouw organiseert SSPB Praktijkcentrum Bouw elk jaar de regionale beroepenwedstrijden. 

Dit jaar strijden er in totaal 39 leerlingen van vijftien verschillende scholen om de beste in hun categorie te worden. Er zijn drie categorieën: praktijkonderwijs, vmbo timmeren en vmbo metselen. Op woensdag 8 februari vindt voor het eerst de timmerwedstrijd voor leerlingen uit het praktijkonderwijs plaats. Hieraan doen 16 leerlingen van acht verschillende praktijkscholen mee en zij zullen aan de hand van een bouwtekening een zaagbankje maken. 

Op dinsdag 14 en woensdag 15 februari vinden de regionale beroepenwedstrijden bouw plaats. Er wordt in twee categorieën gestreden: timmeren en metselen. Hieraan doen 27 deelnemers van zeven verschillende VMBO-scholen uit de provincie Groningen mee. Aan de hand van gedetailleerde tekeningen realiseren de timmermannen een uilenbord en zullen de metselaars het vereiste muurtje metselen en invoegen. Onder de deelnemers zijn ook leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Een vakkundige jury beoordeelt alle deelnemers op de technische afwerking, nauwkeurigheid en handvaardigheid. De feestelijke afsluiting van de wedstrijden is op 15 februari om 15.30 uur, waarbij Simon Jonker, bedrijfsleider conceptuele woningbouw bij Plegt-Vos, de prijzen aan de winnaars zal uitreiken. De prijsuitreiking vindt, net als de wedstrijd, in de werkplaats aan de Middenstraat 11 in Sappemeer plaats.

Sterk Techniek Onderwijs
Beide wedstrijden zijn onderdeel van het Sterk Techniek Onderwijs-programma van SSPB Praktijkcentrum Bouw. Met het organiseren van deze wedstrijd en andere bouwgerelateerde activiteiten probeert SSPB Praktijkcentrum Bouw jongeren enthousiast te maken voor het werken en leren in de bouwsector, om daarmee te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de bouwbedrijven naar (gediplomeerde) vakmensen. Tijdens de beroepenwedstrijd brengen de klasgenoten van de deelnemende leerlingen een bezoek aan SSPB Praktijkcentrum Bouw en gaan ze op excursie naar de bouwplaats van een nieuwbouwproject van Plegt-Vos in Ten Boer. Daar krijgen de leerlingen tekst en uitleg over het project en worden ze over de bouwplaats rondgeleid. Op deze manier maken de ruim 150 bezoekers kennis met het leerbedrijf, de beroepen en het werken en leren in de bouwsector.