De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker staat de komende weken in Zuidbroek.
De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker staat de komende weken in Zuidbroek.

Bevolkingsonderzoek in gemeente Midden-Groningen

Algemeen

ZUIDBROEK - Vrouwen uit de gemeente Midden-Groningen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 25 januari weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot begin maart te vinden op het parkeerterrein nabij dorpshuis De Broeckhof in Zuidbroek. 

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar en daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Uitnodiging tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval: in de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.